Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a publicat recent o comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății referitoare la Insuman Rapid.

De comun acord cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), compania Sanofi informează profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la deficitul temporar de aprovizionare potențial cu:

  • Insuman Rapid (insulină umană) 100 IU/mL, suspensie injectabilă – cartușe și stilou injector (pen) preumplut (3 mL), EU/1/97/030/142 si EU/1/97/030/030;
  • Insuman Basal (insulină umană) 100 IU/mL, suspensie injectabilă – stilou injector (pen) preumplut (3 mL), EU/1/97/030/148;
  • Insuman Comb 25 (insulină umană) 100 IU/mL, suspensie injectabilă – stilou injector (pen) preumplut (3 mL), EU/1/97/030/160.

INSUMAN (Insulina umană) este indicat pentru tratamentul diabetului zaharat în cazul în care este necesar tratamentul cu insulină. INSUMAN RAPID poate fi utilizat și pentru tratamentul comei hiperglicemice (coma cauzată de o cantitate prea mare de glucoză în sange [zahăr]) și cetoacidozei (niveluri crescute de cetone [acizi] în sânge) și pentru controlul glicemiei înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală la pacienții cu diabet zaharat.

“Mai multe evenimente din cadrul unității de producție din ultimele luni au dus la o lipsă temporară de produse pentru INSUMAN. Acestea includ întârzieri ale furnizorilor de componente ale stiloului injector și probleme legate de liniile de umplere, asamblare și ambalare”, se precizează în comunicatul Sanofi și ANMDMR.

“Riscul de reacții adverse, cum ar fi hiperglicemia și cetoacidoza diabetică, poate fi minimizat utilizând un preparat alternativ de insulină. Niciun pacient nou nu trebuie inițiat cu niciunul dintre produsele INSUMAN afectate (BASAL, RAPID, COMB 25), iar pacienții existenți trebuie trecuți la alternative adecvate”, mai scrie în comunicat. De asemenea, potrivit surselor citate, există mai multe alternative de tratament adecvate disponibile pentru pacienții care trebuie să modifice tratamentele în funcție de tipul de insulină.