Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Daniel Bran, a atras atenţia asupra scăderii volumului de medicamente generice şi biosimilare, consecinţele fiind creşterea costurilor şi faptul că nu toţi pacienţii au acces la tratament.

„Ştim cu toţii acel număr, 65 cu 35, în sensul în care 65% dintre medicamente sunt medicamente generice sau biosimilare în volume, dar cheltuiala este de 35% din valoare sau banii pe care îi avem la dispoziţie. Dacă ne uităm la ultimele date, vom vedea un fenomen mai puţin plăcut şi anume acela că medicamentele generice şi biosimilare au scăzut ca volume. În momentul de faţă, în funcţie de cum definim anumiţi parametri, putem spune că au ajuns la sub 60% în volum, undeva la 57-58%, deşi cheltuiala cu aceste medicamente este undeva la 22-23%. Au scăzut volumele, un lucru îngrijorător. Fiecare procent de volume scăzute în tratamentul cu medicamente generice şi biosimilare înseamnă costuri crescute, înseamnă că, de fapt, nu reuşim să avem acea optimizare bugetară, pe de altă parte, nu reuşim să le oferim tuturor pacienţilor accesul la tratament”, a spus Daniel Bran, marţi, la Formul Industriei Farmaceutice.

Pe de altă parte, el a semnalat că numărul de medicamente generice este mai mic în România decât în alte state din regiune.

„Mai observăm un fenomen şi anume numărul de medicamente generice înregistrate în România şi numărul de medicamente care pleacă din România, mă refer la cele generice şi biosimilare (…) în România, în momentul de faţă, portofoliul de generice şi similare este undeva la 2.500-2.600 (…), în Cehia este dublu, în Polonia este de trei ori mai mare, iar în Germania este undeva la de patru-cinci ori mai mult. Dacă ne uităm la medicamentele care sunt înregistrate în România, proporţiile se păstrează. La noi, în ultimii patru-cinci ani, s-au înregistrat undeva la 250-300 de medicamente (…) în Cehia de două ori mai multe, în Polonia de trei ori mai multe”, a spus Daniel Bran.

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, din 2015 până în 2022, medicamentele generice şi biosimilare au adus o scădere a cheltuielilor de peste un miliard de euro.

„O estimare în momentul de faţă (…) este că, în următorii cinci ani, medicamentele generice şi biosimilare vor aduce adiţional, prin expirarea patentelor anumitor produse, o scădere a cheltuielilor bugetare de 345 de milioane de euro”, a adăugat Daniel Bran. AGERPRES