Într-o eră în care tehnologia redefinește granițele medicinei, Dr. Karla Noemi Duka, Medic Rezident specializat în Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, ne oferă o perspectivă unică asupra integrării inovației digitale în practica medicală de zi cu zi. Am discutat cu Dr. Duka despre experiența sa cu Diabeta, primul chatbot medical dedicat diabetologilor din România și despre impactul acestuia asupra managementului diabetului.

“Am aflat despre Diabeta de la colega și prietena mea, care a participat la dezvoltarea acestui instrument extrem de util pentru toți medicii,” ne spune Dr. Karla Noemi Duka. Diabeta este un chatbot inovator, conceput pentru a oferi suport continuu și educație medicilor în domeniul diabetologiei, facilitând accesul rapid la informații actualizate și verificate.

Referindu-se la inițiativa creării chatbotul medical, Dr. Duka a subliniat multiplele avantaje ale acestuia: “Este extrem de valoros și inovator, oferind accesibilitate, disponibilitate, educație continuă, precizie și fiabilitate.”

Întrebată despre ce aspect esențial i-a atras atenția, Dr. Karla Noemi Duka ne precizează credibilitatea informațiilor oferite de chatbot: “Fiind aprobat de ANMDM și utilizând surse oficiale, chatbot-ul oferă informații corecte și verificate, asigurând încrederea utilizatorilor.”

Dr. Karla Noemi Duka este de părere că Diabeta poate contribui semnificativ la reducerea timpului necesar pentru managementul diabetului: “Medicul poate accesa informații actualizate despre tratamentele pentru diabet în orice moment, reducând astfel timpul necesar pentru a găsi aceste informații prin metode tradiționale.”

Privind spre viitor, Dr. Duka sugerează existența actualizărilor regulate de conținut și continuarea colaborării strânse cu experți medicali, lucruri esențiale pentru a asigura că informațiile și recomandările oferite sunt de cea mai înaltă calitate și acuratețe.

Integrarea tehnologiei în domeniul medical, exemplificată prin utilizarea Diabeta, reprezintă un pas major către eficientizarea și optimizarea îngrijirii pacienților cu diabet. Dr. Karla Noemi Duka rămâne optimistă și entuziastă în ceea ce privește viitorul acestei colaborări inovatoare între medicină și tehnologie.

DIABETA a beneficiat de sprijinul partenerilor de prestigiu, precum Novo NordiskBoehringer Ingelheim și Medtronic. Acest parteneriat arată cum o inițiativă locală poate avea un impact global, aducând împreună resurse și experiențe pentru a face față provocărilor legate de diabet.