Cei care se tem pentru stabilitatea locului de munca sau care intampina probleme in cuplu, se expun riscului de imbolnavire. Stresul este expresia solicitarii si a tensiunii din intregul organism.Stresul este o problema cu larga raspandire in intreaga lume. Conform studiului Forsa realizat in Europa in anul 2013, dintre cele 1000 de persoane intervievate, 6 din 10 persoane se declara ca fiind stresate in mod constat. În segmentul de varsta 35-45 de ani, aceste valori cresc la 8 din 10 persoane.

Fiecare al cincilea angajat se simte suprasolicitat de termenii de predare si de oboseala. Nici nu este de mirare. Traim intr-o societate competitiva, in care fiecare fereastra de timp este ocupata de o noua sarcina. Pauzele de relaxare si detasare sunt intotdeauna prea scurte. De retinut, daca tinem cont de faptul ca persoanele fericite si echilibrate sunt mai putin predispuse la boli .

Ce este stresul ?

Stresul are o conotatie negativa – ne plangem de el in viata cotidiana, in cea profesionala si in vacanta. Exista insa o diferenta intre “stresul bun” (Eustress) si stresul negativ ” (Distress)”. În situatiile de stres producem mai multi hormoni precum adrenalina si cortizonul, care cresc tensiunea arteriala – corpul intra in stare de alarma. Acest fapt constituia un avantaj pentru inaintasii nostri. În situatiile de stres se mentineau alerti si luptau (sau fugeau).

Stresul constituie cu siguranta un risc pentru sanatate atunci cand se inregistreaza intr-o masura exagerata si cand fazele de tensiune nu sunt urmate de pauze de relaxare. Frecventa, varietatea, durata si evaluarea personala a unei situatii decid in ce masura o situatie este considerata stresanta (negativ). O persoana stresata simte ca situatia depaseste puterea si capacitatea de a face fata si se teme de consecintele negative. Aceasta periclitare este resimtita ca un risc pentru propria sanatate, pentru adaptarea sociala sau a performantei. Asadar, stresul reprezinta un dezechilibru intre cerintele interne si externe adresate persoane si posibilitatile persoanei respective de a reactiona la acestea. În mod obiectiv, acest dezechilibru nici nu ar trebui sa se produca, insa persoana in cauza este de alta parere.

Stresul este peste tot

Multe situatii pot provoca stres: frica existentiala, somajul, singuratatea, zgomotul, suprasolicitarea sau lipsa solicitarii, deficitul de somn, teama de esec, presiunea timpului, certurile. Un fenomen modern este cel numit “Fitness-Stres” – conditionat de sensibilizarea fata de starea noastra de sanatate si sentimentul ca suntem datori in timpul liber, sa facem ceva pentru starea noastra de bine. Jonglam intre exercitiile de forta, wellness si yoga, uitand sa ne relaxam.

Pe locurile de top ale situatiilor stresante se numara si concediile si zilele libere. În locul relaxarii si a bucuriei, ne simtim constransi, in loc sa ne bucuram de timpul petrecut impreuna, ne certam si discutam in contradictoriu. Propriile asteptari si necesarul armoniei creeaza o presiune imensa.

Iata cum recunoasteti stresul

Fie ca stresul este continuu sau revine la intervale scurte de timp – fara pauze suficiente de relaxare- ne poate afecta fizic si psihic. Iata cateva indicii tipice ale efectelor stresului:

  • Dureri de cap, insomnii
  • Tulburari cardiace
  • Dureri de stomac, diaree
  • Alergii
  • Crampe si stari de tensiune
  • Iritabilitate, stari de neliniste
  • Tulburari de somn
  • Extenuare pana la burn out
  • Depresie

Stresul ataca sistemul imunitar, sistemul cardio-vascular, musculatura si productia de acizi gastrici. În cazul mentinerii pe termen lung a situatiei de stres, eficienta sistemului imunitar scade, sistemul vascular si mucoasa stomacului sunt suprasolicitate si afectate, facilitand aparitia ulcerului, a hipertensiunii arteriale. În cele mai grave cazuri se poate ajunge la diabet sau infarct. De aceea se recomanda apelarea la un medic pentru disconforturile care se mentin vreme indelungata.

Multe persoane afectate de stres comit o mare greseala. Nu vor sa recunoasca problema suprasolicitarii, deoarece nu se potriveste cu imaginea persoanei cu o cariera de succes, a sotului sau a tatalui suveran. Primul pas al terapiei anti-stres: recunoaste-te pe tine si stresul tau personal!  Puteti discuta acest aspect cu partenerul de viata sau un prieten apropiat: “Spune-mi, ti se pare ca ma port diferit sau tensionat?”.

Sunteti nedrepti cu copiii? Va rastiti din nimicuri? Odata recunoscuta starea de stres, trebuie analizati factorii care o provoaca: “Ce anume ma streseaza? Colegii, masina noua imi face probleme, lipsa timpului liber sau asteptarile mari pe care le am de la propria persoana?” Toate acestea trebuie analizate voluntar, inainte de a fi necesara interventia de urgenta a medicului. Situatiile stresante pot fi depasite in primul rand prin adresarea activa a factorilor de stres. Analizati-i si ganditi-va cum i-ati putea evita. Iata cateva recomandari care v-ar putea fi de ajutor:

Sfaturi impotriva stresului

  • Discutarea cu cei implicati a cerintelor si asteptarilor – fapt ce se aplica atat proiectelor profesionale cat si in familie, in concediu si zile libere
  • Delegarea sarcinilor
  • Evitati stabilirea unor asteptari prea inalte (in special fata de propria persoana). Stabiliti in ce masura este necesara atingerea obiectivului in materie de 100%.
  • Invatati sa spuneti “Nu”  si sa nu indepliniti toate dorintele celor din jur
  • Adresati si clarificati imediat tensiunile pentru a evita accentuarea acestora. Confruntati colegii nervosi sau ignorati-i.
  • Acceptati faptul ca discutiile in contradictoriu si conflictele zilnice sunt normale, inclusiv in timpul vacantei
  • Stabiliti pauze si posibilitati de retragere pentru relaxare, nu va supraincarcati ziua cu termeni si predari
  • Ascultati indeaproape ceasul interior (ex: solutionati sarcinile mai dificile in prima parte a zilei sau tarziu dupa-masa cand gradul de performanta este mai ridicat); Împartiti timpul de lucru in asa fel incat sa va ramana suficient timp liber. Bucurati-va din plin de zilele libere
  • Tratati cu grija viata de familie si relatiile de prietenie
  • Planificati suficiente plimbari, activitati sportive si somn
  • Acordati atentie alimentatiei sanatoase, echilibrate. Introduceti in planul meselor „mancarea anti-stress”: Müsli, Papaya, Paprika, carnea de pui Bio

Cei care combat stresul in mod activ nu vor fi depasiti de situatie. Prin combaterea activa a stresului ne referim la concentrarea asupra obiectivelor propriu-zise si evitarea aspectelor care ne afecteaza negativ.

Ca metoda de ajutor, puteti intocmi liste de verificare care sa va usureze sarcinile si sa va ajute sa monitorizati rezultatele. Planurile de lucru sunt si ele eficiente deoarece va permit sa structurati mai bine sarcinile individuale. Discutati cu ceilalti despre factorii care va streseaza. Nu evitati sa solicitati ajutor competent din partea unui psihoterapeut de exemplu, atunci cand simtiti ca nu reusiti sa iesiti singuri din capcana stresului.

Metode pentru combaterea stresului

Este vorba de echilibrul dintre solicitare si detasare. Relaxarea constienta este vitala. Multe persoane sunt de parere ca stresul dispare de la sine. Însa cei care petrec timpul in fata televizorului, spre exemplu pot parea mai odihniti insa de fapt nu sunt.

Reabilitarea medicala a bolilor cardio-vasculare conditionate de stres, „relaxarea activa” joaca un rol din ce in ce mai important: pacientii invata sa elimine stresul prin antrenamentul autogen, prin incordare si relaxarea musculaturii. Tehnicile meditative de respiratie pot fi folosite cu succes in situatiile de stres: cei care se concentreaza asupra respiratiei, reusesc sa elimine gandurile stresante si influentele, obtinand mici pauze de liniste.

De retinut: aceste metode de relaxare au un efect  benefic asupra sistemului imunitar. Petrecerea timpului in familie, alaturi de prieteni, cunoscuti, muzica, dansul si miscarea regulata sub forma plimbarilor si a altor activitati sportive sunt metode eficiente de combatere a stresului.

Iata cateva metode anti-stres:

  • Remediile pe baza de plante obtinute din valeriana va vor ajuta sa va calmati. Starile depresive pot fi combatute cu sunatoare.
  • Uleiul eteric al melisei combate crampele si starile de nervozitate. Este benefic in special impotriva tulburarilor de somn cauzate de nervozitate si temeri. Combinat cu un mesaj, efectul de calmare este garantat.
  • Remediile florale Bach merita si ele incercate: Impatiens ajuta impotriva nelinistii, ulmul combate suprasolicitarea, iar verbena ajuta in situatiile in care sunt necesare stari de liniste deosebita.
  • Acupresura presupune tratarea exclusiv cu mainile. Prin aplicarea presiunii si a frecarii anumitor punct din corp, se realizeaza un flux egal al energiei in corp. Acupresura este benefica si impotriva crampelor musculare, a durerilor de cap si a tulburarilor de concentrare, pentru depasirea starilor de oboseala si accentuarea starii de bine.
  • Relaxarile musculare progresive, antrenamentul autogen, yoga si celelalte tehnici de relaxare va pot ajuta sa depasiti mai usor situatiile stresante.
  • Respiratia calma are efect pozitiv deoarece aduce oxigen si energie in corp.

Sursa: http://www.alphega-farmacie.ro/noutati-medicale/stresul-ce-este-de-fapt-111/