Anul trecut au fost multe provocări și oportunități noi pentru farmaciile comunitare din întreaga lume.

Lansarea Programului Federal de Farmacii cu amănuntul în februarie 2021 a marcat o piatră de hotar pentru industria farmaceutică. Includerea timpurie a farmaciilor independente în campania națională de vaccinare a fost un pas critic care a creat un acces mai larg și mai echitabil la vaccinurile COVID-19 în Statele Unite, în special în zonele rurale și cu resurse insuficiente. Până în prezent, rețeaua de farmacii Good Neighbor și AmerisourceBergen au alocat peste 4 milioane de doze de vaccin COVID-19 în peste 1600 de farmacii. Datele arată că aproape 50% dintre persoanele vaccinate în farmaciile din rețeaua noastră trăiesc în zone cu un indice de vulnerabilitate socială (SVI) ridicat, potrivit CDC.

Nevoia de testare în farmacie a fost accelerată semnificativ de pandemie. Rețeaua de farmacii Good Neighbor si-a ajutat clienții, implementând programele guvernamentale, oferind acces la kituri de testare de ultimă generație care pot detecta rapid COVID-19, gripa A și gripa B într-un singur test. Privind în perspectivă, se anticipează că noi pastile antivirale COVID-19 vor fi disponibile în farmacie – odată ce sunt aprobate de FDA, farmaciile devenind centre de îngrijire a sănătății, cu capacitatea de a testa, vaccina și trata COVID-19.

În colaborare cu partenerii din industrie, rețeaua de farmacii Good Neighbor și AmerisourceBergen au susținut introducerea unui proiect de lege, în 10 state, care permite farmaciștilor să isi practice meseria folosindu-se de toate cunostintele acumulate. Dar, în ciuda succesului marcat în 2021, mai sunt multe de făcut în ceea ce privește reforma remunerației directe și indirecte (DIR) și statutul de furnizor. Vom continua să pledăm pentru legislația statală și federală, care să permită farmaciștilor să administreze vaccinurile, testele și terapiile autorizate pentru COVID-19, și să fie remunerați.

Ca și în Statele Unite, farmaciile independente din întreaga lume s-au confruntat cu aceleași provocări în 2021

Anders Larsson, Director General – Alliance Healthcare Norvegia a spus ca: „În general, a fost un an provocator pentru toată lumea și, de asemenea, pentru cei din industria farmaceutică din Norvegia. Farmaciile independente din Norvegia au fost deschise în timpul pandemiei și nu au avut nicio întrerupere în agajamentele față de spitale. Nu există nicio îndoială că importanța farmaciilor independente s-a dovedit din nou a fi fundamentală pentru sistemul de sănătate norvegian.

Ne-am demonstrat capacitatea de a răspunde rapid la solicitarile pacienților, asigurându-ne că noi, în calitate de furnizor de încredere, livrăm produse cum ar fi dezinfectante, măști chirurgicale și teste rapide.

Anul 2022 va fi un an foarte incert. Pandemia nu este un sprint, ci un maraton și cred că va trebui să ne obișnuim mult timp cu acțiunile guvernamentale. Lanțul nostru de farmacii este un jucator important din industria farma din Norvegia și trebuie să continuăm să construim, fiind alături de pacient atunci când are nevoie de sfatul și sprijinul nostru.

Cred cu tărie că putem extinde portofoliul de servicii de sănătate pe care le oferim, cum ar fi imunologia, dermatologia și consilierea medicala. În plus, putem colabora îndeaproape cu medicii practicieni, pentru a ne asigura că serviciile de sănătate și disponibilitatea produselor farmaceutice sunt simplificate și mai ușor de accesat pentru pacient. Aici, nu există niciun dubiu că dezvoltarea digitală este esențială pentru a ne asigura că oferim serviciile noastre atât în farmacii, cât și în farmacia online.”

Deși am sperat că 2021 ar putea fi anul de redresare după un 2020 fără precedent, un alt val de pandemie de COVID-19 a demonstrat contrariul. Distanțarea socială a dus la o scădere semnificativă a vânzărilor în portofoliul răceală & gripă, în prima jumătate a anului. Creșterea inflației a devenit o provocare economică la sfârșitul anului 2021, așa că scopul principal al fiecărei farmacii a fost doar de a menține operațiunile”, spune Pavel Jinoch, Country Manager – Farmacia Alphega Cehia.

Acesta a declarat ca în ciuda tuturor provocărilor, cum ar fi blocajele și alte restricții legate de COVID-19, membrii Alphega au demonstrat adevăratul sens al motto-ului nostru „Aproape de tine”. Fiind predominant farmacii comunitare și rurale, acestea au rămas pe deplin funcționale și au devenit primă alegere pentru pacienții lor.

Cea mai mare provocare, dar și oportunitate pentru rețeaua noastră Alphega în 2022 va fi intrarea pe piața online a farmaciilor din Cehia. În ultimii 2 ani, piața farmaceutică din Cehia a crescut cu peste 30% în fiecare an, iar în prezent reprezintă 15% din piața totală a consumatorilor de medicamente. Deoarece credem că această tendință de creștere va continua chiar și în era post-COVID-19, prioritatea noastră cheie pentru 2022 este lansarea unei piețe de desfacere Alphega care va permite tuturor membrilor noștri Alphega să ajungă la clienții care doresc să-și cumpere medicamente online”, conchide Pavel Jinoch.

Sophie Rey, Director – Farmacia Alphega Franța spune că „În Franța, criza de sănătate a redefinit rolul farmaciei și, în consecință, responsabilitățile farmacistului. Farmacia a devenit cea mai accesibilă și cea mai apropiată de pacient. Într-adevăr, rolul lor de profesioniști din domeniul sănătății a accelerat spre noi responsabilități. Cel mai grăitor exemplu este viteza cu care farmaciștii și-au pregătit echipele și și-au organizat personalul pentru a îndeplini noi sarcini precum testarea și vaccinarea COVID-19. În câteva luni, farmacistul a devenit un jucător cheie în lupta împotriva COVID-19. În același timp, pentru a economisi timp și pentru a-și dezvolta serviciile, farmaciștii au fost nevoiți să ofere pacienților și servicii online. Ca răspuns, Farmacia Alphega a adaptat rapid oferta pentru a-și sprijini farmaciștii membri în noile lor roluri, prin sprijin și instruire pentru personalul din farmacie, precum și prin furnizarea de aplicații digitale, cum ar fi programări online și telemedicina”.

Astăzi, farmaciștii sunt recunoscuți ca actori cheie în domeniul sănătății. Anul 2022 vine cu noi responsabilitati pentru farmacisti, cum ar fi preventia, eliberarea de rețete și consilierea constantă a pacienților.  A oferi farmaciștilor sprijinul de care au nevoie pentru a-și ajuta pacienții este chiar ADN-ul farmaciei Alphega și vom fi acolo pentru a-i ajuta să reușească în aceste noi roluri”, spune Sophie Rey.

 

Material preluat și tradus de pe: www.drugtopics.com