Cererea în creștere pentru un medicament promovat de influencerii online, care ajuta la pierderea în greutate, dar a cărui livrare în Europa este limitată, a provocat o creștere a falsificărilor și a amestecurilor potențial periculoase, punând vieți în pericol.

În primele șapte luni ale acestui an, numai Irlanda a înregistrat o creștere de cinci ori a importurilor ilegale de semaglutidă – ingredientul activ al medicamentului pentru diabet Ozempic și al medicamentului pentru slăbit Wegovy – comparativ cu întregul an 2022. În Franța, pacienții prezintă rețete false, pentru a încerca să obțină medicamentul, în timp ce magazine online nereglementate au vândut semaglutidă fără a fi nevoie de o rețetă.

În contextul restricțiilor severe privind aprovizionarea cu Ozempic și Wegovy, pacienții se întorc către social media și farmaciile online într-un efort disperat de a obține medicamentele, care au potențialul de a revoluționa tratamentul obezității. Într-un studiu clinic, pacienții cu obezitate au pierdut aproximativ 15% din greutatea lor corporală în 68 de săptămâni, în comparație cu cei care au primit un placebo.

Influencerii de pe TikTok, Facebook și X, anterior Twitter, au aparut la stiri. Aceasta a declanșat o frenezie printre vânzătorii online, care oferă versiuni contrafăcute mai ieftine ale medicamentului, revând medicamente prescrise sau oferă ingrediente brute pentru a fi amestecate acasă.

În timp ce unii cumpărători ar putea procura medicamentul real – posibil un stilou injector revândut ilegalmajoritatea semaglutidei cumpărate online, probabil este fie o versiune contrafăcută provenind de la o sursă neautorizată, cu tot felul de toxicități necunoscute, fie, și mai rău, un fals total, care poate conține orice, de la apă cu zahăr până la metale grele mortale și otravă pentru șobolani.

Cu toate acestea, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, care se asigură că medicamentele din comunitate sunt sigure și eficiente, a declarat că nu își asumă responsabilitatea pentru injecțiile false care sunt trimise cetățenilor europeni de către farmaciile online și laboratoare frauduloase.

Achiziționarea de semaglutidă online

În Europa, Wegovy și Ozempic sunt disponibile doar pe bază de prescripție medicală. În timp ce Ozempic este disponibil pentru tratamentul diabetului începând din 2018, medicamentul pentru pierderea în greutate Wegovy a fost lansat doar în Danemarca, Norvegia, Germania și Marea Britanie. În afara Europei, este disponibil în S.U.A.

Cererea pentru aceste medicamente, pe care oamenii trebuie să le ia pe termen lung, este atât de mare, încât producătorul lor, Novo Nordisk, limitează lansările ulterioare, iar țările restricționează prescripțiile doar pentru cei mai nevoiași pacienți.

Astfel, oamenii caută surse alternative.

Măsuri de protecție mai puternice

Uniunea Europeană are reguli pentru a proteja oamenii împotriva medicamentelor false vândute online, inclusiv un logo al UE pentru identificarea site-urilor legale ale farmaciilor și coduri de urmărire pe ambalaje – dar acestea sunt puțin probabil să protejeze persoanele care încearcă să înșele sistemul.

Există 0% (medicamente false) care trec prin canalele legale”, a declarat Martino Canonicomanager de afaceri publice la Asociația Europeană a Farmaciilor Online (EAEP). „Problema, desigur, este cu canalele ilegale.”

Creșterea medicamentelor false i-a determinat pe unii să se întrebe dacă regulamentele actuale ale Uniunii Europene sunt adecvate, mai ales într-o eră în care escrocii pot înființa cu ușurință entități online false și pot pretinde că furnizează medicamente legitime.

 

 

Materialul integral poate fi citit aici: https://www.politico.eu/article/health-fake-weight-loss-drugs-ozempic-and-wegovy-surge-in-europe/