- Ce reprezintă profesia de farmacist pentru dumneavoastră şi ce v-a inspirat să optaţi pentru ea?
Initial mi-a placut foarte mult chimia, inca din scoala generala am fost pasionata de ea, apoi si biologia a devenit o a doua pasiune pentru mine, mi-a placut sa descopar secretele plantelor dar si sa invat anatomia in detaliu.
Profesorii m-au sfatuit sa aleg medicina, dar eu am simtit ca farmacia mi s-ar potrivi mai bine, astfel ca in clasa aXIIa spre mirarea familiei am anuntat ca farmacia va fi alegerea mea. Facultatea de Farmacie UMF Carol Davilla m-a surprins total, a fost foarte greu, dar si foarte frumos! Inca simt in nari mirosul laboratoarelor de chimie.
Apoi primii ani din cariera i-am petrecut intr-o farmacie cu program non-stop care avea si laborator, unde am avut ocazia sa invat foarte multe despre profesia de farmacist si sa cunosc multe tipologii de pacienti.
- Cum a ȋnceput povestea farmaciilor Magic Farm? Vorbiţi-ne puţin despre istoricul acestora.
Farmaciile MagicFarm apartin unei doamne deosebite, de profesie profesor de matematica, care a intrat in aceasta afacere acum saptesprezece ani. A inceput cu infiintarea unui mic depozit farmaceutic urmat la scurt timp de infiintarea primei farmacii, pe bulevardul Mircea Voda. Apoi treptat, pe parcursul anilor, afacerea s-a dezvoltat, atentia focalizandu-se pe farmacii, depozitul a fost inchis, iar din anul 2014 afacerea inglobeaza zece farmacii.
Condusa de un om calm si cald, care respecta farmacistul si profesia de farmacist, aceasta firma a reusit sa razbeasca greutatile cu care s-a confruntat farmacia individuala pe parcursul anilor, sa se dezvote si speram ca in parteneriat cu Alphega sa cladim un viitor sigur pentru farmaciile cu traditie din Romania.
- Daca ar fi să vorbiţi despre provocările pe care le aveţi ca farmacist coordonator, care sunt ele?
Este in primul rand un pionierat in cadrul farmaciei noastre. Ocup aceasta functie din mai 2016, si impreuna cu doamna Reli Dumitrascu, administratorul grupului de farmacii Magic Farm am creat atributiile si obligatiile acestui rol, am identificat noi oportunitati, zone in care ne putem dezvolta mai bine, dar si puncte slabe la care avem de lucru pentru a deveni mai buni, mai performanti.
- Ce sfaturi aveţi pentru tinerii farmacişti sau studenţi care au de gând să coordoneze, la un moment dat o farmacie?
Sa se bucure de studentie, sa lege relatii frumoase cu colegii in cadrul facultatii! Lumea farmaceutica e mica si oricand poti reintalni un fost coleg. Facultatea este un laborator in care se creeaza ’’esenta de farmacist’’, mai departe in functie de mediul de lucru in care ajunge fiecare, se vor identifica proprietatile si calitatile acestei ’’esente’’.
Sa conduci o farmacie in zilele noastre presupune sa fi trecut prin toate, sa intelegi pacientul si sa ai mereu cele mai bune solutii pentru acesta, sa iti intelegi colegii asistenti sau farmacisti si sa fii sursa lor de inspiratie, sa poti motiva o echipa indiferent de greutatile cu care se confrunta, sa poti crea o relatie etica si functionala cu medicii prescriptori, sa ai simt practic.
- Care consideraţi că este rolul unui farmacist ȋntr-o comunitate? Cum contribuiţi dvs şi echipa dvs la viaţa comunităţii?
Rolul farmacistului in comunitate este clar de preventie si identificare a bolilor si patologiilor publicului, este un rol de triaj . De exemplu cum ar fi pentru sistemul medical si asa impovarat, ca toti oamenii cu ’’raceala banala’’ sau cu ’’migrena’’ sa se adreseze direct medicului de familie? Este mult mai practic si pentru sistemul medical ca acestia sa vina intai in farmacie unde sunt triate cazurile si cele acute sau complicate sunt directionate ferm catre medic.
Tot farmacistul incheie lantul actului medical, fiind cel care vede pacientul cand ii elibereaza reteta, acordand-ui acestuia toate sfaturile referitoare la posologie, interactiuni sau reactii adverse si regim de viata recomandat.
De aceea in cadrul farmaciilor MagicFarm ne straduim sa identificam cat mai corect nevoile pacientilor, sa le oferim cele mai bune solutii si sfaturi si cred ca farmacistii nostri au facut asta cu brio pe parcursul celor 15 ani.
- Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, „reţeta de succes” a unei farmacii?
Reteta de succes a unei farmacii, este sa investesti cat mai mult in oameni , pacienti si angajati deopotriva, si aici nu ma refer numai la bani ci si la timp, atentie, daruire, sprijin, sa fii mereu la curent cu ce este nou in domeniul sanatatii, iar in stocuri sa investesti cu grija si pricepere!
- Care sunt motivele pentru care pacienţii revin ȋn farmacia dvs ? Puteţi să ne daţi câteva exemple?
Pacientii revin la noi pentru ca in cele mai multe cazuri ne cunoastem de mult, pentru ca au primit sfaturi care le-au imbunatatit vizibil sanatatea, pentru ca le suntem aproape de ei, la propriu si la figurat.
- Farmacistul Alphega reprezintă farmacistul de familie. Puteţi să ne descrieţi conceptul de „farmacist de familie”?
Farmacistul de familie este cel care te cunoaste si isi aminteste, atunci cand vii cu o reteta, ca tu suferi de astm (deoarece lunar iti elibereaza spray-uri) si ca unul din medicamentele prescrise este contraindicat in astm si ia masuri ca sa nu suferi prin administrarea unui tratament necorespunzator.
In farmacia de familie, farmacistii si pacientii au ’’crescut’’ impreuna, farmacistul cunoaste atat de bine pacientul incat il intelege ’’din priviri’’, il intreaba de evolutia unei anumite boli, sau despre cum ii merge baietelului care nu avea pofta de mancare, dupa cura de vitamine.
- De ce ar trebui să se orienteze pacientul către o farmacie de familie, spre deosebire de o farmacie de lanţ? Cum aţi caracteriza activitatea dumneavoastră ȋntr-o astfel de farmacie?
Farmacia de familie are un aer si o atmosfera intima si calda, mai putin ’’pretentioasa’’, astfel ca pacientul vine cu incredere si gaseste aici tratament nu numai pentru trup, dar adesea si pentru suflet. Intr-o farmacie cu traditie, sfaturile profesionistilor, cunostintele complexe dobandite dupa multi ani de experienta, empatia si rabdarea constituie cartea noastra de vizita.
- Ce s-a schimbat pentru echipa Magic Farm odată cu aderarea la programul Alphega?
Aderarea la Alphega a fost ca o briza de aer proaspat pentru noi! Era o schimbare mult asteptata. Aspectul farmaciilor s-a imbunatatit vizibil, suportul informational oferit de Alphega este deosebit de util, iar trainingurile pentru angajati sunt punctul forte al programului.
- Farmacia Alphega este o farmacie aproape de pacienţi. Cum veţi fi mai aproape de pacienţii dvs de acum ȋnainte?
Consider ca avem toate sansele sa fim si mai aproape de pacienti de cand am aderat la Alphega, prin intermediul noilor campanii de preventie, printr-o mai buna vizibilitate a farmaciei si prin abordarea diferita a pacientului.
- Aveti un mesaj pentru pacienţii dvs?
Suntem mereu deschisi la cerintele si nevoile dumneavoastra si promitem sa ne adaptam si sa ne imbunatatim continuu serviciile, pentru ca farmaciile Magic Farm sa reprezinte cea mai buna alegere!
Corina Ionescu, Farmacist coordonator, Farmaciile Magic Farm, Bucuresti
A absolvit Facultatea de Farmacie UMF Carol Davila Bucuresti, in 2005. A ocupat functia de farmacist diriginte opt ani, a lucrat doi ani ca farmacist in Marea Britanie, air si din mai 2016 este coordonatorul farmaciilor MagicFarm.
Sursa: http://www.alphega-farmacie.ro/povestea-farmacistului/3/