Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim Customer Information estimează că în perioada iulie 2022 – iunie 2023, volumul medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 719,2 milioane cutii, în creștere cu 3,6% față de consumul din perioada iulie 2021 – iunie 2022.
Numărul total de zile de tratament a crescut cu 3,9%. Pentru medicamentele pe baza de prescripție din retail și spital, numărul de zile de tratament a crescut cu 4,9%, fără a lua în calcul medicamentele aferente programelor cost-volum-rezultat (CVR) și cost-volum (CV).
În aceeași perioadă, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a fost de 27,8 miliarde lei (5,7 miliarde Euro) la preţ de distribuție, cu 18,5% mai mult față de perioada de referință.
Izolând impactul programelor cost-volum-rezultat (CVR) și cost-volum (CV), valoarea medicamentelor Rx eliberate din farmaciile publice a crescut cu 17,6%, totalizând 13,9 miliarde lei (2,8 miliarde Euro).

Exceptând medicamentele din programele naţionale, cea mai mare rată de creştere au avut-o produsele eliberate pe reţetă medicală. Astfel, pacienţii români au consumat medicamente pe reţetă de aproape 14 mld. lei.

În ceea ce priveşte produsele eliberate fără prescripţie medicală – OTC, ritmul de creştere a fost sub media pieţei în perioada menţionată, ajungând la o valoare de 7 mld. lei, în creşere cu 14%.

În volume, ritmul de creştere a fost mult mai scăzut în ultimele 12 luni în comparaţie cu evoluţia în volume. Astfel, în perioada iulie 2022-iunie 2023 au ajuns la pacienţi aproape 720 milioane de cutii de medicamente, cu 3% mai multe faţă de perioada anterioară. Eliminând produsele din programele naţionale, cea mai mare rată de creştere a avut-o segmentul de spital, dublu faţă de piaţă.

În volume, Sun Pharma (Terapia) rămâne la nivelul ultimului an liderul pieţei, cu peste 70 milioane de cutii de medicamente puse pe piaţa locală. Al doilea loc în piaţă este ocupat de Zentiva, cu peste 68 milioane de cutii vândute în perioada menţionată. În top zece companii, dintre producătorii locali şi-au mai făcut loc în clasament şi Antibiotice Iaşi, Biofarm şi Gedeon Richter.