Peste 3.000 de persoane au beneficiat, pe parcursul a trei zile, de servicii medicale gratuite, oferite de 85 de cabinete medicale, în cel mai mare ambulatoriu mobil din România, organizat la Sala Polivalentă din Târgu Mureş de Biserica Adventistă de ziua a şaptea, în cadrul proiectului “Din grijă pentru tine”.

Coordonatorul spitalului ambulant, profesor doctor Simona Gurzu, a declarat pentru AGERPRES că deşi ambulatoriul mobil a mai fost organizat în ţară, ediţia de la Târgu Mureş reprezintă o premieră, atât din perspectiva numărului mare de investigaţii medicale, cât şi în privinţa participării a numeroşi medici şi asistenţi medicali.

Până în acest moment avem 3.072 de consultaţii oferite, iar până la sfârşitul zilei vor fi încă cel puţin 50. Acţiunea este la a 18-a ediţie, a fost organizată şi în alte oraşe, dar acest spital mobil este cel mai mare dintre toate. Până acum erau implicaţi circa 110 medici, cel mult, iar aici au fost implicaţi 270 doar medici, 120 de studenţi la Medicină şi 45 de asistente medicale şi încă 500 de voluntari care s-au ocupat de tot ce a ţinut de partea tehnică, plasatori, protocol ş.a.m.d. Suntem pentru prima dată în Târgu Mureş, dar am fost în mai multe oraşe din ţară. Proiectul este iniţiat de Biserica Adventistă de ziua a şaptea în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi cu partenerii locali”, a declarat dr. Simona Gurzu.

La Târgu Mureş, proiectul “Din grijă pentru tine” a beneficiat de sprijinul Primăriei, Prefecturii, Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade”, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalului Clinic Judeţean, Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Spitalului Oncologic Medex şi al altor instituţii publice şi private din judeţul Mureş.

În cadrul ediţiei de la Târgu Mureş, în ambulatoriul mobil a fost organizat şi un spaţiu special pentru copii şi tineri, în care Agenţia Naţională Antidrog a prezentat pericolul consumului de substanţe interzise pentru sănătate.

Avem parteneriate cu toate instituţiile, inclusiv cu Agenţia Naţională Antidrog. Ce a fost în plus faţă de celelalte campanii, am organizat aşa-numita expoziţie de sănătate pentru tineri şi copii, în care au venit peste 40 de clase de copii. Copiii au fost învăţaţi cum să mănânce, cum să se joace, diferite activităţi pentru ei. Foarte important, am făcut ceva oarecum original: cei de la Antidrog au avut nişte ochelari speciali, i-am numit ochelarii realităţii, prin care copiii puteau vedea ce simte un pacient atunci când se droghează. E important pentru ei să vadă, pentru că avem o mare problemă cu drogurile în şcoli, atât la copii, cât şi la studenţi”, a precizat dr. Simona Gurzu.

Rectorul UMFST Târgu Mureş, dr. Leonard Azamfirei, a precizat că în ambulatoriul mobil consultaţiile au fost oferite de medici din Târgu Mureş, Bucureşti, Timişoara, Craiova şi alte oraşe ale ţării şi pe lângă cabinetele medicale au funcţionat 15 cabinete de consiliere stil de viaţă, 12 puncte de recoltare sânge, cinci cabinete de EKG, unul de spirometrie şi cinci puncte de măsurare a datelor antropometrice.

În plus, au fost făcute programări în sistem online şi telefonic pentru 3.132 consultaţii, primele 2.000 de înscrieri fiind realizate în primele două ore de la startul înscrierilor.

Pacienţii înscrişi au provenit din judeţul Mureş, dar şi din Alba, Sibiu, Cluj, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Braşov şi Vâlcea, fiind şi peste 20 de pacienţi din Ucraina.

A mai fost acordată asistenţă medicală pentru 22 de pacienţi cu dizabilităţi. Costul total al aparaturii medicale care a fost utilizată depăşeşte 500.000 euro. AGERPRES