Consilierul Prezidenţial Diana-Loreta Păun a declarat că omenirea se află în pragul unei noi ere pentru inovarea medicală, dar este nevoie de modernizarea modului în care este stimulată şi finanţată inovaţia.

“Doar astfel putem crea premise pentru explorarea responsabilă a potenţialului, de altfel, inestimabil al României în acest domeniu. Cred că cu sprijinul politic adecvat (…) putem asigura sustenabilitatea noii paradigme de îngrijiri. Pentru asta avem nevoie de un pact pentru inovaţie în sănătate care să ne permită să abordăm multiplele provocări la nivel de capitalizare a conceptelor inovative şi care poate sprijini în mod real transferul inovaţiei în practica clinică”, a spus Diana-Loreta Păun, la evenimentul “PACT for Health: Inovaţie şi parteneriat strategic pentru pacienţi”, organizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

În opinia sa, inovaţia stă la baza evoluţiei, ştiinţei şi practici medicale, iar cercetarea medicală a transformat vieţile tuturor în mod profund şi o face într-un ritm din ce în ce mai alert.

“Dinamica în evoluţie a noilor terapii personalizate, a noilor metode de diagnostic în cazuri complexe, chiar cu sprijinul inteligenţei artificiale, telemonitoring, teleconsult, cred că reprezintă exemple edificatoare, chiar elaborarea şi dezvoltarea a unor terapii, a unor vaccinuri eficiente împotriva SARS-CoV-2 reprezintă o dovadă în plus”, a mai spus consilierul prezidenţial.

Diana-Loreta Păun a adăugat că sistemul de sănătate se află sub presiunea inovaţiei mai mult ca niciodată, pentru că noile abordări ştiinţifice şi tehnologiile emergente au creat oportunităţi de revoluţionare fără precedent la nivelul acestui domeniu.

“În acelaşi timp, criza sanitară prin care am trecut şi prin care trecem a acţionat ca un catalizatori pentru identificarea rapidă a acestor modalităţi inovatoare şi pentru a asigura continuitatea îngrijirilor, pentru că vorbeam de digitalizare. Contextul post-pandemic cere o adaptare şi mai rapidă la noile realităţi şi deschide calea către modalităţi mai eficiente, mai rapide de acordarea îngrijirilor pacienţilor, şi creează premisele reconstrucţiei prin inovaţie a ecosistemului de sănătate românesc”, a afirmat Diana-Loreta Păun. AGERPRES