Seria de evenimente Conferințele Alphega din acest an, care s-a încheiat recent la Iași, a propus participanților o agendă densă, cu formate de sesiuni care să permită problematizarea, dezbaterea, identificarea de soluții, dobândirea și exersarea de cunoștințe practice.

  • Utilizarea inteligenței artificiale și gestionarea emoțiilor în relația cu pacienții;
  • Vânzarea online de produse și implementarea de servicii în farmacie;
  • Resursele umane și dezvoltarea de noi abilități pentru administratorul de farmacie independentă;
  • Satisfacția personală, leadership-ul individual și atingerea obiectivelor de business.

Temele de lucru au avut ca punct de plecare o serie de date statistice care indică o tendință foarte clară de îmbătrânire a populației, nevoia în creștere pentru servicii de prevenție, în contextul în care România este printre primele țări ca rată a mortalității din cauze tratabile, intrarea pe piața muncii a generației Z, accelerarea comerțului online cu produse farmaceutice.

Plecând de la aceste date, am căutat să răspundem împreună cu specialiști din domeniul inovației în sănătate, digital, farma, business și resurse umane, la următoarele întrebări:

Cum este impactată farmacia independentă de acest context?

Se va modifica rolul său?

Cum va răspunde presiunii în creștere pe sistemul medical?

Care vor fi abilitățile pe care un farmacist va trebui să le dobândească pentru a fi cu adevărat de ajutor pacienților?

Mai este suficient ca farmacia să funcționeze doar în format fizic?

Dincolo de partea strategică, aspectele practice ale sesiunilor au vizat identificarea abilităților necesare administratorilor de farmacie independentă și farmaciștilor pentru a face față schimbărilor, strategii de administrare a bugetului farmaciei, informarea cu privire la noutățile legislative din piața muncii aplicabile angajaților din farmacii, precum și pentru dezvoltare personală.

Cristina Petruț, psihoterapeut, a susținut în cadrul conferințelor o serie de workshopuri dedicate rezolvării situațiilor dificile de la counter și ne-a vorbit despre experiența sa în cadrul proiectului: ”Conferințele Alphega reprezintă un exemplu de bune practici cu privire la schimbarea paradigmei în ceea ce privește îngrijirea multidisciplinară a persoanelor cu diferite patologii din România. Alphega construiește continuu un concept în care să se evidențieze rolul vital al farmaciștilor în educarea și alfabetizarea în sănătate, dar nu fără a antrena și a dezvolta abilitățile necesare pentru o bună organizare a întregii activități profesionale, cât și pentru a comunica în cel mai benefic mod cu pacienții. Importanța perspectivei psihologice, care vizează emoțiile și tehnicile de a le gestiona, este deja binecunoscută în rândul Alphega, întrucât se consideră că acestea pot fi un prilej de a ne atinge obiectivele așa cum, în egală măsură, atâta timp cât nu le observăm și nu le gestionăm, ne pot îndepărta de ceea ce ne propunem” a declarat psihologul Cristina Petruț.

 

Valentin Gorbanescu

Valentin Gorbanescu

Valentin Gorbănescu, Country Manager Alphega România, ne oferă o perspectivă asupra direcției în care se așteaptă să se îndrepte farmacia independentă: „Ne dorim ca în următorii ani să discutăm despre farmaciile independente ca farmacii digitalizate, care integrează componenta de comerț online, cu o ofertă variată de servicii pentru pacienți și echipe pregătite și motivate să facă toate aceste proiecte realitate”.

Conferințele Alphega din acest an s-au desfășurat în perioada 20 aprilie – 9 iunie în București, Brașov, Cluj Napoca și Iași. Evenimentele au numărat peste 600 de participanți, administratori de farmacie, farmaciști și asistenți de farmacie.

Despre Alphega

Alphega Farmacie este o comunitate de farmacii independente cu acoperire la nivel european, care a luat naştere în anul 2001, având ca scop principal creșterea calității vieții pacienților și a comunităților din care aceștia fac parte, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății la scară extinsă. Alphega este prezentă în 10 țări: Cehia, Franța, Italia, Spania, Olanda, Germania, Marea Britanie, Turcia, România și Portugalia. Începând cu 2016 , Alphega România a contribuit an de an la remodelarea rolului farmacistului independent în contextul evoluției serviciilor farmaceutice pentru pacienți, constituindu-se într-o comunitate puternică de peste 800 de farmacii independente definite prin curaj, spirit antreprenorial, inovație și colaborare.