Într-un interviu acordat platformei FarmaciaViitorului.ro, Conf. Univ. Dr. Farm. Gabriel Hancu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, a prezentat beneficiile sistemelor de automatizare a farmaciilor și avantajele pe care le obțin farmaciștii și pacienții în urma asocierii mai multor farmacii într-o singură entitate.

”Unul dintre cele mai importante beneficii ale automatizării este că poate reduce semnificativ riscul de erori de medicație”

”Sistemele de automatizare a farmaciilor pot aduce o serie de beneficii pentru farmaciile care le utilizează și pacienții acestora. Acestea reduc riscul de erori umane, cum ar fi administrarea incorectă a dozelor sau eliberarea eronată a unor medicamente.”

Domnul Hancu subliniază faptul că, aceste sisteme ușurează actul farmaceutic și generează eficientizarea serviciilor, atât pentru pacienți, cât și pentru farmaciști: ”Automatizarea poate îmbunătăți eficiența actului farmaceutic prin eliminarea activităților manuale și repetitive ducând la o gestionare mai rapidă și mai precisă a stocurilor, reducerea timpului de așteptare a pacienților și creșterea productivității angajaților prin oferirea unor servicii mai rapide și mai precise”.

Un alt aspect benefic, care rezultă din automatizarea farmaciilor, este dat de îmbunătățirea siguranței medicamentelor: ”De asemenea, sistemele automate pot fi programate să ofere informații utile despre medicamente și să furnizeze instrucțiuni clare de administrare pentru pacienți. Automatizarea farmaciilor poate îmbunătăți siguranța medicamentelor prin monitorizarea temperaturii și a condițiilor de stocare și prin eliminarea riscului de expirare sau contaminare a medicamentelor, putând fi programate să respecte toate regulile și procedurile de siguranță pentru manipularea medicamentelor.”

Introducerea sistemelor de automatizare în farmacii aduce plus valoare întregului sistemului medical. Cu toate acestea, sistemele de automatizare generează costuri suplimentare, pot afecta calitatea relației farmacist – pacient și pot avea un impact major asupra activității farmaciștilor.

Introducerea sistemelor de automatizare a farmaciilor va genera și costuri ridicate, și oare câți își vor permite să le implementeze în situația actuală a sistemului farmaceutic. Sunt curios câte farmacii își vor permite să-și achiziționeze sisteme automatizate, în condițiile în care acestea abia dacă se mențin pe linia de plutire din punct de vedere economic”, explică domnul Hancu.

Implementarea și întreținerea unui sistem automatizat poate fi costisitoare, și vor exista costuri continue, precum actualizarea software-ului, mentenanța sau repararea eventualelor defecțiuni ale sistemului, care pot adăuga o povară financiară suplimentară.”

Automatizarea farmaciilor poate reduce interacțiunea între pacienți și farmaciști, ceea ce poate afecta încrederea pacienților și calitatea relației farmacist-pacient

”Pacienții pot simți că nu primesc suficientă atenție și consiliere, în timp ce farmaciștii pot avea dificultăți în a oferi servicii personalizate și sfaturi individualizate. De asemenea, sistemele automate sunt, în general, proiectate pentru a executa anumite activități într-un anumit fel, ceea ce poate restrânge flexibilitatea farmaciștilor în gestionarea proceselor de lucru în farmacie”, este opinia domnului Gabriel Hancu.

În a doua parte a interviului, domnul Hancu a vorbit despre avantajele pe care le obțin farmaciștii și pacienții în urma asocierii mai multor farmacii într-o singură entitate.

”Probabil că asta va fi o tendință a viitorilor ani, deoarece o entitate mai mare poate obține prețuri mai bune pentru achiziționarea de stocuri de medicamente și alte bunuri, ceea ce poate duce la reduceri de costuri.”

Farmaciile asociate într-un grup pot avea o poziție mai puternică în ceea ce privește negocierile cu furnizorii de medicamente

”Acest lucru poate duce la mai multe oportunități de colaborare și la obținerea de beneficii suplimentare pentru pacienți și farmacii. Practic din punct de vedere a rentabilizării afacerii acesta ar fi calea de urmat, din punct de vedere al viitorului profesiei este însă discutabil.”

Farmaciștii care se asociază cu alți colegi pentru a forma o entitate mai mare pierd, în mod logic, un anumit grad de independență și autonomie

”Aceste asocieri sunt greu de realizat, și este și mai greu să funcționeze în realitate conform calculului hârtiei. Când vorbim despre farmaciile independente, ne referim la niște societăți comerciale mici sau medii, cu diferite strategii de afaceri, cu diferite abordări manageriale, conduse de administratori (farmaciști sau nu) cu o anumită gândire independentă și de multe ori cu un anumit ego. Deciziile cheie, cum ar fi contractele cu distribuitorii sau politica de prețuri, vor trebui să fie luate de comun acord și nu mai pot fi luate individual, ceea ce este de multe ori dificil de realizat.”

Asocierea farmaciilor mici sau medii într-o entitate mai mare poate genera tensiuni și conflicte

”Odată ce farmaciile se asociază, devine mai dificil să se gestioneze operațiunile și relațiile cu furnizorii, pacienții și angajații. De asemenea, este posibil ca unele farmacii din entitate să fie mai profitabile decât altele, ceea ce pot duce la tensiuni și conflicte în cadrul echipei”, explică domnul Hancu.

Orice schimbare a sistemului medical trebuie să ia în calcul impactul asupra pacienților: ”Odată cu creșterea dimensiunii entității, este posibil ca pacienții să se simtă mai puțin conectați cu farmaciștii lor și să aibă mai puțin acces la servicii personalizate.”

La finalul interviului, Conf. Univ. Dr. Farm. Gabriel Hancu, a atras atenția asupra identității profesionale: ”Tendința de a transforma profesia în una pur comercială reprezintă cel mai mare pericol și dușman al “farmaciei tradiționale”. La ora actuală farmaciile și farmaciștii de “școală veche” au ajuns pe cale de dispariție, ceea ce nu poate fi considerat un aspect pozitiv.”