Este un moment important să marcăm cei 100 de ani de la descoperirea Insulinei,  inovație medicala de excepție care a schimbat tot ceea ce înseamnă abordarea terapeutică a pacientilor cu diabet zaharat ,la nivel global”, a susținut Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, în cadrul intervenției sale din dezbaterea ”Insulina 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte”, organizată pe 21 decembrie 2021. Întâlnirea este parte a programului cu același nume implementat de RoDiabet cu susținerea partenerilor comunității pentru a marca 100 de ani de la descoperirea insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile, care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume.

Anterior descoperirii insulinei, diabetul zaharat de tip 1 nu avea nicio altă variantă de tratament, insulina fiind de cea care a salvat viețile a milioane de copii și adulți, atât în trecut, cât și în prezent.

”Merită să menționăm că în România, există această specialitate dedicată diabetului și o infrastructură aproape unică, dar și un Program Național de Diabet, care este unul dintre cele mai bune programe în ceea ce privește managementul pacientului cu diabet zaharat tip 1, tip 2, dar și diabet gestațional. Acesta include toate tipurile de insulină, de la cele mai vechi până la cele mai noi, analogi rapizi de insulină de generația a doua, pompe și senzori dedicați acestor pacienți,  precum și noile molecule, cele mai inovatoare pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Merită să mulțumim celor care ne-au sprijinit în aceste demersuri, în permanență și în mod continuu”, a spus conf. Dr. Anca Pantea Stoian.

Legea prevenției în diabet: o inițiativă unică în Europa

”Legea prevenției în diabet este un pas important în managementul acestei afecțiuni și o inițiativă unică în Europa în acest moment. Aceasta își propune depistarea precoce a diabetului, depistarea precoce a complicațiilor acestuia și intervenția cât mai rapidă asupra factorilor de risc dar si o serie de masuri de preventie a acestei epidemice patologii. Alături de pacienți, de Asociațiile pacienților, de Instituții publice și private și de specialiști sunt convinsă că putem face și mai mult în beneficiul pacientului, cu focus în primul rând asupra limitării evoluției complicațiilor diabetului zaharat, cele care sunt principalele  consumatoare de resurse materiale și cele care aduc scăderea calității vieții persoanelor cu diabet”, a declarat Conf. Dr. Anca Pantea Stoian în finalul intervenției sale.

INSULINA 100: Călătoria, Moștenirea și Drumul înainte

Anul 2021 a marcat centenarul descoperirii insulinei, considerată una dintre cele mai mari realizări medicale din toate timpurile și care continuă să salveze milioane de vieţi în întreaga lume. Pentru a sărbători acest moment și a pune în evidență drumul și progresul înregistrate din acel punct până în 2021, alături de provocările pe care viitorul le dezvăluie, comunitatea RoDiabet organizează o serie de 10 întâlniri în parteneriat cu diverse comunități dezvoltate de Oameni și Companii.

Întâlnirea din 21 decembrie a fost proiectul comun RoDiabet.ro – MedicalManager.ro, fiind dedicată autorităților din domeniul sănătății, reprezentanților societăților profesionale și specialiștilor implicați în gestionarea programului național de diabet și inițiativelor legislative din domeniu. Susțin acest proiect educațional partenerii Novo NordiskRegina MariaAlliance Healthcare și Farmaciile Alphega.