Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) anunţă demararea unui program pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare pentru a proteja populaţia în faţa unui sezon gripal care se anunţă a fi „dificil”, vaccinarea urmând a fi efectuată doar de farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară în acest sens.

„Vaccinarea antigripală în farmaciile comunitare se implementează în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022 se anunţă a fi unul mai sever comparativ cu cel din ultimii 2 ani, când circulaţia virusului gripal a fost limitată de restricţiile sanitare impuse de pandemia COVID-19. Mai mult, infecţia cu virusul gripal vine pe fondul imunităţii scăzute a populaţiei, după ce purtarea măştii şi distanţarea socială au dus la o circulaţie redusă a virusurilor gripale timp de mai multe sezoane. Conform datelor INSP, numărul de infecţii respiratorii acute din săptămâna 3 – 9 octombrie 2022 este deja cu 25% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021”, se arată într-un comunicat al Colegiului farmaciştilor transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, farmaciile comunitare şi farmaciştii care vor dori să se implice în această activitate de prevenţie, prin dezvoltarea sferei de servicii farmaceutice pe care le asigură, se vor putea pregăti şi autoriza conform reglementărilor nou aprobate.

Farmaciile comunitare care doresc să se implice în program se vor autoriza special să desfăşoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere, lista lor urmând a fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Farmaciştii implicaţi în programul pilot de vaccinare vor urma cursuri de pregătire postuniversitară în vaccinarea împotriva gripei sezoniere, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri şi cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare.

Persoanele care doresc să se vaccineze în farmacii trebuie să prezinte o recomandare medicală de vaccinare împotriva gripei sezoniere şi să li se mai fi administrat cel puţin o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori; de asemenea, înainte de vaccinare se va efectua obligatoriu o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare.

„Prin acest program pilot de vaccinare antigripală, farmaciştii îşi pot aduce contribuţia în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Aşa cum am demonstrat şi în timpul pandemiei COVID-19, suntem alături de pacienţii noştri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate şi la nevoile lor” a declarat prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele CFR.

Secretarul general al CFR, Florina Bonifate, a precizat că actualul proiect este parte dintr-un demers de extindere a serviciilor farmaceutice cu noi servicii pentru populaţie.

„Este o realizare importantă pentru profesia noastră şi vom acorda tot suportul şi informaţiile necesare colegilor noştri farmacişti care doresc să îşi extindă sfera de pregătire profesională pentru a putea asigura acest serviciu farmaceutic în farmaciile comunitare”, a declarat Florina Bonifate.

Colegiul Farmaciştilor din România va colabora în continuare cu universităţile cu profil medico-farmaceutic pentru pregătirea cursurilor de formare profesională necesare şi, de asemenea, cu Ministerul Sănătăţii pentru ca implementarea acestui program să fie cât mai eficientă şi în beneficiul persoanelor care doresc să se vaccineze împotriva virusului gripal sezonier, se mai arată în comunicat. AGERPRES