Un număr de 20 de molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice au fost incluse în Lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor, 12 dintre ele urmând să poată fi prescrise de la 1 februarie, iar 8 de la 1 martie, a informat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Guvernul a aprobat pe 5 ianuarie o hotărâre pentru modificarea şi completarea anexei la HG nr. 720/2008, prin care 20 de molecule au fost introduse în Lista care cuprinde denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, începând cu data de 1 februarie, pacienţii vor avea acces la 12 molecule noi, dintre care şase au fost introduse condiţionat în listă şi fac obiectul unor contracte cost-volum şi cost-volum-rezultat.

‘Pentru demararea acestor contracte, în perioada imediat următoare, vor fi elaborate, în vederea aprobării, protocoalele terapeutice şi formularele specifice. Astfel, începând cu data de 1 februarie, CNAS va derula patru contracte cost-volum pentru asigurarea accesului pacienţilor la moleculele aprobate condiţionat ce vor fi utilizate în tratamentul afecţiunilor oncologice, neurologice, endocrine şi a unor boli rare. De asemenea, la aceeaşi dată, vor demara contractele cost-volum-rezultat în cadrul cărora va fi asigurat tratamentul pentru pacienţii cu hepatita C, atât cu cele două noi molecule pangenotipice aprobate, cât şi cu medicamentele genotip specifice introduse anterior în Lista de medicamente compensate şi gratuite’, se menţionează în comunicat.

Cele şase noi molecule introduse necondiţionat în listă, la care pacienţii vor avea acces începând cu data de 1 februarie, au indicaţii în următoarele arii terapeutice: cardiologie, reumatologie, dermatologie, boli pulmonare cronice (astm), hemofilie.

Începând cu data de 1 martie, alte opt noi molecule vor putea fi prescrise pacienţilor cu afecţiuni oncologice – trei molecule, boli rare – două molecule, boli pulmonare cronice – o moleculă, afecţiuni neurologie – o moleculă, boli digestive – o moleculă.

‘Creşterea accesului pacienţilor la tratamente inovative prin introducerea de noi molecule în lista de medicamente compensate şi gratuite este şi mai importantă astăzi, în plină pandemie, când afecţiunile cronice cresc vulnerabilitatea pacienţilor în cazul infectării cu noul coronavirus, riscurile acestora de a dezvolta forme severe fiind foarte mari’, a declarat Adela Cojan, preşedintele interimar al CNAS. AGERPRES