Oamenii de știință de la Universitatea din Washington lucrează la dezvoltarea unor standarde mai sigure privind dozarea medicamentelor pentru copii și pentru alte categorii ale populației, care sunt subreprezentate în studiile clinice cu medicamente. În cadrul acestor categorii intră: femeile însărcinate, adulții în vârstă care iau mai multe medicamente și persoanele din anumite grupuri etnice.
Bhagwat Prasad, profesor asociat la Colegiul de Farmacie și Științe Farmaceutice, conduce această cercetare, care ar putea ajuta companiile farmaceutice și profesioniștii din domeniul medical să determine doza potrivită pentru mai multe medicamente prescrise copiilor, care au fost testate doar la adulți.
Deoarece corpul unui copil răspunde diferit la administrarea medicamentelor, poate fi dificil să se determine doza optimă – care trebuie să fie suficientă pentru a trata cu succes starea copilului, dar în același timp să nu devină toxică pentru organism.
„Unii oameni pot dezvolta toxicitate de la o anumită doză, în timp ce pentru alții aceeași doză ar putea să nu aibă efect. Abilitatea copiilor de a elimina medicamentele din organism este foarte redusă. Astfel, chiar și atunci când sunt utilizate metode privind reducerea dozelor, în cazul copiilor poate apărea toxicitatea”, a spus Prasad, care este expert în domeniul farmacocineticii – ramură a farmacologiei care are ca scop determinarea tuturor proceselor pe care le suferă o substanță chimică administrată într-un organism viu, mai exact procesele de absorbție, distribuție, biotransformare și de eliminare din organism.
Prasad și echipa sa de cercetare studiază variabilitatea interindividuală a activității enzimelor digestive care joacă un rol în răspunsul la medicamente. Ei folosesc tehnici analitice avansate pentru a cuantifica activitatea enzimatică în sute de probe de țesuturi hepatice, renale, intestinale sau ale altor organe digestive. Datele din aceste studii sunt folosite apoi în modele matematice ce pot ajuta la prezicerea siguranței dozei acestor medicamente pentru populațiile subreprezentate.
„Folosind aceste metode, putem înțelege mai bine această variabilitate și putem prezice impactul acesteia asupra dozării fără a fi nevoie să facem teste clinice. Acest lucru ar putea reduce costurile de dezvoltare a medicamentelor și ar putea salva vieți prin eliminarea riscurilor inutile. De asemenea, munca noastră contribuie la proiectarea mai sigură a studiilor clinice pentru noile medicamente candidate”, a spus Prasad.
Echipa de cercetare dezvoltă un model matematic pentru a prezice modul în care vor răspunde copiii la medicamente. De asemenea, se concentrează pe dezvoltarea metodelor de măsurare a nivelurilor de enzime din sânge sau urină, care ar putea ajuta la determinarea dozei potrivite pentru copii.
„Există o lipsă de înțelegere a faptului că răspunsul organismului uman la medicamente poate varia. Această lipsă de înțelegere este o mare problemă, pentru că uneori efectele secundare apar după o perioadă lungă de timp”, a spus Prasad.
El a afirmat că cercetarea lor ar putea ajuta să prezică o astfel de toxicitate înainte ca aceasta să apară.
„Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă deja astfel de modele matematice în realizare studiilor clinice mai sigure pentru copii. Pe viitor se dorește ca aceste modele să poată fi folosite de farmaciști sau medici pentru a stabili doza potrivită în funcție de profilul pacientului, scopul fiind cel de a maximiza eficacitatea unui medicament și de a reduce efectele secundare ”, a completat Prasad.
Sursă: news.wsu.edu