Oamenii de ştiinţă dintr-o echipă chineză au dezvoltat un nou instrument de inteligenţă artificială (AI) care ar putea să accelereze considerabil procesul de descoperire a unor noi medicamente, informează agenţia de presă Xinhua.

Cercetătorii de la Institutul Materia Medica din Shanghai din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au descris PBCNet, sau reţeaua de comparare a legăturii în perechi, într-un studiu publicat recent în revista Nature Computational Science.

Instrumentele de inteligenţă artificială au fost utilizate pe scară largă pentru a depista substanţe chimice care pot fi transformate în medicamente, însă eficienţa lor continuă să reprezinte o provocare.

PBCNet este conceput pentru a compara afinitatea relativă de legare între liganzi similari – molecule sau ioni care se leagă de molecule mai mari, potrivit studiului.

Un experiment bazat pe simulare a arătat că PBCNet optimizat prin învăţare activă poate accelera optimizarea structurii cu 473% şi poate economisi resurse de calcul cu o medie de 30%.

Echipa chineză a creat, de asemenea, un serviciu web open-source cu o interfaţă grafică uşor de utilizat pentru confortul utilizatorilor. Instrumentul poate fi utilizat la adresa pbcnet.alphama.com.cn. AGERPRES