Nevoia de intervenție în domeniul sănătății mintale este în creștere, deoarece importanța tratării problemelor de sănătate mintală a devenit din ce în ce mai pronunțată în îngrijirea sănătății. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se angajează să îmbunătățească acest domeniu de îngrijire la nivel mondial, abordând Planul de acțiune privind sănătate mintală.

Rolul farmaciștilor în atingerea acestui obiectiv este în creștere. Ca rezultat, farmaciile implementează programe și practici noi în curriculumul lor, iar cercetarea este concentrată în această direcție.

În ediția din luna ianuarie 2023 al Journal of Pharmaceutical Policy and Practice, cercetătorii au publicat un studiu despre sănătatea mintală, analizând punctul de vedere al actualilor studenți la farmacie, rolul farmaciștilor în sănătatea mintală și modalitățile de îmbunătățire a acestor aspecte. 

Pentru a realiza acest studiu, studenții facultăților de farmacie din Marea Britanie și Irlanda au primit un chestionar, care vizează înțelegerea modului de predare a primului ajutor în sănătate mintală (MHFA). Chestionarul a inclus întrebări deschise cu privire la programa de sănătate mintală din cadrul diplomei MPharm. Gradul MPharm este conceput pentru a ajuta studenții din Marea Britanie și Irlanda să devină experți în domeniul medicamentelor și al furnizării de medicamente, să dezvolte capacitatea de a lucra cu pacienții și cu echipa din farmacie.

Rezultatele au evidențiat perspectivele studenților cu privire la rolul farmaciștilor în discuțiile și practicile despre sănătatea mintală. Aceștia au considerat sănătatea mintală o parte importantă a sănătății generale, fiind o zonă defavorizată care necesită mai multă atenție.

Ei au indicat că sănătatea mintală este la fel de vitală ca și alte aspecte ale îngrijirii sănătății. Studenții au subliniat că rolul farmacistului este esențial în îngrijirea sănătății mintale, deoarece aceștia se ocupă de rețetele și medicamentele prescrise pentru tulburările mintale. Farmaciştii comunitari joacă un rol-cheie datorită contactului lor direct cu pacienţii care primesc aceste medicamente şi a rolului pe care îl prezintă în îngrijirea centrată pe pacient.

De asemenea, studenții au subliniat că subiectul sănătății mintale trebuie să devină mai dezbătut în timpul anilor universitari, astfel încât după terminarea facultății să fie pregătiți corespunzător. Doar 45% dintre studenții din cadrul acestui studiu au raportat practici concentrate pe consilierea pentru medicația asociată tratamentului tulburărilor mintale.

Studenții farmaciști au indicat că o educație centrată pe problemele de sănătate mintală le-ar permite să aibă grijă de pacienți într-un mod mai eficient. Abordarea stigmatizării sănătății mintale și formarea adecvată în timpul anilor universitari, i-ar pregăti pe studenți pentru gestionarea acestor probleme. În acest studiu, 81% dintre studenți au raportat remarcarea stigmatizării sănătății mintale.

Rezultatele chestionarului au indicat că introducerea aspectelor asociate sănătății mintale în curriculum ar aduce o serie de beneficii studenților. Cercetătorii au recomandat o valorizare mai bună a instrumentelor de acest tip.

 

Sursă: www.pharmacytimes.com