Cercetătorii de la Universitatea RMIT, din Australia, au creat un nou tip de antibiotic care poate fi rapid reproiectat pentru a evita rezistența unor superbacterii periculoase.

Oamenii de știință au spus că antibioticul are un design simplu, fiind rapid și ieftin de sintetizat în laborator.

Organizația Mondială a Sănătății a numit rezistența la antimicrobiene „una dintre primele 10 amenințări globale pentru sănătatea publică cu care se confruntă umanitatea”, fapt ce urgentează dezvoltarea antibioticelor. Având în vedere această urgență, doctorandul Priscila Cardoso și conducătorul principal prof. dr. Céline Valéry, au declarat că cercetarea lor a dus la o descoperire interesantă.

Priscilicidina este un tip de peptidă antimicrobiană, produsă de toate organismele vii ca primă apărare împotriva bacteriilor și virușilor. După ce au trecut în revistă literatura de specialitate privind ingineria moleculară a peptidelor antimicrobiene, cercetătorii au proiectat și testat 20 de peptide scurte înainte de a alege priscilicidina ca fiind cel mai bun candidat

„Industria farmaceutică testează, în general, mii de compuși înainte de a obține un candidat principal. În cazul nostru, au fost necesare doar 20 de modele pentru a crea o întreagă nouă familie de antibiotice”, a declarat conducătorul principal al cercetării, prof. dr. Céline Valéry, de la Școala de Sănătate și Bioștiințe a RMIT.

Priscilicidina s-a bazat pe o peptidă antibiotică naturală, ceea ce a făcut-o mai puțin probabil să provoace rezistență antimicrobiană în comparație cu antibioticele convenționale existente.

Prof. Charlotte Conn, conducător de doctorat la Școala de Sănătate și Bioștiințe a RMIT, a remarcat că antibioticele naturale actuale sunt scumpe, dificil de fabricat pe scară largă și se descompun rapid în organism.

„Priscilicidina combină avantajele designului molecular de mici dimensiuni, ceea ce înseamnă că este rapid și ieftin de sintetizat într-un laborator, cu avantajele antibioticelor naturale”, a spus prof. Conn.

Antibioticul a fost derivat din Indolicidin, un antibiotic natural găsit în sistemul imunitar al vacilor. Cercetările echipei au arătat că Priscilicidina a fost foarte activă împotriva tulpinilor microbiene rezistente, cum ar fi Stafilococul Auriu, bacteriile E. coli și ciupercile candida.

Funcționează prin tulburarea membranei microbilor, ucigând în cele din urmă celula. Prof. dr. Valéry a spus că atacarea acestui strat exterior face ca bacteriile să evolueze mai greu și să reziste la tratament

Testele de laborator au arătat că noul antibiotic a avut o activitate antimicrobiană similară cu cea a indolicidinului asupra infecțiilor bacteriene și fungice comune. Moleculele sale se autoasamblează în mod natural sub formă de hidrogel, făcându-l ideal pentru crearea de geluri și creme antibiotice.

Prof. dr. Valéry a adăugat că atunci când se creează noi medicamente, cercetătorii trebuie să ia în considerare formula farmaceutică a medicamentului, inclusiv forma medicamentului (capsula, cremă etc.) și procesele implicate.

„ Faptul că putem controla vâscozitatea priscilidinei înseamnă că putem contempla multe aplicații ca produse diferite, diversificând tipurile de tratamente pentru a opri rezistența antimicrobiană”, a susținut prof. dr. Valéry.

Chiar dacă echipa investighează antibioticul în principal pentru aplicații topice, echipa nu exclude potențialele aplicații orale.

„În teorie, s-ar putea alege toate mijloacele de administrare pentru priscilicidină, dar niciuna dintre ele nu a fost testată încă”, a spus prof. Conn.

 

Sursă: www.pharmacytimes.com