Cel mai prescris medicament pentru tratarea diabetului zaharat tip 2 este metformina. Există încă multe întrebări cu privire la mecanismul de acțiune al metforminei. Într-un articol de sinteză, publicat în revista Trends in Pharmacological Sciences, se evidențiază modul în care metformina este capabilă să interacționeze cu ficatul și intestinul pentru a reduce nivelul glucozei circulante.

Cum se reduce producția de glucoză?

Diabetul de tip 2 este o boală metabolică în care există o cantitate excesivă de glucoză în sânge, din cauza incapacității organismului de a răspunde în mod adecvat la acțiunile insulinei, proces cunoscut sub numele de rezistență la insulină, sau de a produce acest hormon. Pentru a combate această boală, profesioniștii recomandă de obicei metformină, un medicament administrat pe cale orală care reduce aportul de glucoză în sânge (hipoglicemiant) și îmbunătățește circulația periferică a acesteia.

“Din punct de vedere istoric, s-a crezut că principalul loc de acțiune al metforminei este ficatul, dar cele mai recente descoperiri confirmă faptul că aceasta are, de asemenea, efecte notabile asupra intestinului. Acesta este motivul pentru care majoritatea celor mai avansate studii se concentrează asupra celor două organe în care acțiunile metforminei par a fi cele mai importante: ficatul și intestinul”, spune profesorul Manuel Vázquez-Carrera, șeful grupului de cercetare “Ținte farmacologice în inflamație și boli metabolice” din cadrul Universității din Barcelona.

Lucrarea evidențiază modul, în ficat, metformina este capabilă să crească nivelurile de miARN let-7, o moleculă de semnalizare în mai multe funcții fiziologice. Această cale reduce producția hepatică de glucoză, care este procesul care contribuie cel mai mult la creșterea glucozei la pacienții cu diabet de tip 2.

“Aceste rezultate deschid posibilitatea de a activa expresia miARN let-7, care este redusă în stările diabetice, ca o nouă strategie pentru tratamentul diabetului zaharat”, spune Vázquez-Carrera.

În paralel, au fost descrise și efectele metforminului asupra intestinului, iar într-unul dintre cele mai recente studii, o altă echipă a demonstrat că metforminul activează transformarea glucozei în lactat și acetat în intestin.

“Acești doi metaboliți ajung în ficat prin vena portală și declanșează procese care reduc producția hepatică de glucoză. Astfel, metformina stabilește o legătură încrucișată între intestin și ficat care contribuie la efectele sale antidiabetice”, explică cercetătorul.

Echipa condusă de Manuel Vázquez-Carrera a stabilit, de asemenea, că metforminul necesită prezența factorului de diferențiere a creșterii 15 (GDF15) pentru a-și activa principala țintă farmacologică (AMPK) și pentru a avea efecte antidiabetice.

“Pe scurt, toate noile studii analizate în acest nou articol contribuie la rezolvarea enigmelor rămase nerezolvate și oferă date pentru a înțelege modul în care metformină reduce producția hepatică de glucoză, care este principalul efect antidiabetic al acestui medicament”, adaugă Prof. Manuel Vázquez-Carrera.

 

Material preluat și tradus de pe: https://medicalxpress.com/news/2023-06-action-mechanism-widely-diabetes-drug.html.