Anticoagulantele sunt substante active care inhiba coagularea sangelui. In categoria anticoagulantelor intra si inhibitorii functiei trombocitare care preintampina coagularea trombocitelor.
Anticoagulante impotriva tulburarilor de coagulare
Sangelui ii revine sarcina de a alimenta organismul cu substante active si oxigen. Pentru a putea ajunge si in cele mai mici vase, sangele trebuie sa fie cat mai lichid si lipsit de cheaguri. Unele tulburari, cum ar timpul prelungit petrecut in avioane pot afecta proprietatile de curgere a sangelui, facilitand aparitia cheagurilor de sange. Pentru a evita aparitia unor astfel de tulburari sunt administrate anticoagulante.
Actiunea anticoagulantelor
Sangele este format din doua componente: unul solid, celular si altul lichid, plasma. Plasma serveste, printre altele, si ca mediu de transport pentru trombocite. Coagularea sangelui poate aparea fie prin inchegarea trombocitelor, fie prin inchegarea plasmei. Aceste procese pot fir controlate de organism printr-un sistem propriu de coagulare.
Plasma si trombocitele au diferiti factori de coagulare. Factorii de coagulare constau din proteine care pot fi activate in functie de necesitati, si care pot induce coagularea sangelui. Spre exemplu, plasma contine fibrina– o proteina cu proprietati similare adezivilor. Aceasta proteina poate fi folosita ca o plasa, provocand aparitia cheagurilor de sange. Anticoagulantele inhiba formarea fibrinei, si astfel aparitia cheagurilor de sange.
Diferitele tipuri de anticoagulante
In functie de indicatii, anticoagulantele au administrari specifice. Iata cateva dintre cele mai frecvente substante active care se regasesc in anticoagulante:
- Heparina este o substanta care se regaseste in organism si care trebuie injectata in cazul tulburarilor de coagulare
- Antagonistii vitaminei K sunt medicamente sub forma de tablete care inhiba actiunea vitaminei K si astfel aparitia cheagurilor de sange.
- Fondaparinux este o substanta produsa sintetic, prevazuta cu o inhibare selectiva a coagularii, administrata prin injectie.
- Hirudina este o substanta extrasa din lipitori, care poate fi insa produsa si genetic si trebuie de asemenea administrata prin injectii.
- Rivaroxaban este o substanta activa disponibila sub forma de tablete, folosita ca inhibitor de coagulare in urma operatiilor la articulatiile de genunchi si sold.
- Apixaban este o substanta activa introdusa pe piata in anul 2011, care prin actiunea si forma de administrare este foarte asemanatoare substantei Rivaroxaban.
- Dabigatran etexilat este o substanta activa disponibila sub forma de capsule si este folosita ca anticoagulant in tratamentul ulterior operatiilor la articulatiile de genunchi si sold. De asemenea, dabigatran etexilat este o terapie revolutionara aprobata pentru prevenția accidentului vascular cerebral la pacientii cu fibrilatie atriala.
Sursa: http://www.alphega-farmacie.ro/noutati-medicale/ce-sunt-anticoagulantele-426/