Toate drumurile duc la farmacie. Te doare sau nu te doare, ai treabă, n-ai treabă prin oraș, trebuie să treci pe la farmacie. Măcar să te interesezi cât costă unguentul pentru încheieturi pe care l-ai văzut aseară în reclama TV. Costă mult, dar merită să te duci la farmacie. Pandemia a creat dependența de farmaciei, fiind activat puternic instinctul de supraviețuire.

În farmacie te simți mult mai în siguranță decât, să zicem, în Banca Națională a României (BNR). Medicamentele se scumpesc săptămânal, asta e o certitudine, dar la BNR nu există nicio certitudine, mereu instituția o dă în bară cu estimările inflației. În plus, farmacistul este persoana competentă care să-ți recomande terapia cu ceai de tei, spre deosebire de guvernatorul Mugur Isărescu, care a rămas în conștiința publicului cu o glumă arogantă. Patronii farmaciilor nu beau ceai de tei, pentru că sunt într-o continuă mișcare, agitație și fierbere.

Piața companiilor de retail farmaceutic (rețele de farmacii) și distribuție de medicamente din România a crescut și în 2021, al doilea an de pandemie, arată bilanțurile financiare recent apărute la Ministerul Finanțelor. Spre deosebire de anul 2020, când unele companii au raportat profituri nete mai mari și cu trei cifre procentuale față de anul precedent, în 2021, creșterile au fost mai temperate, dar sănătoase.  Cele 14 mari companii din România, care operează rețelele naționale de farmacii și de distribuție de medicamente, suplimente alimentare, dispozitive medicale și produse cosmetice, au avut în total o cifră de afaceri de 4,44 miliarde de euro, în creștere cu 11,8% față de anul 2020. Este primul an în care afacerile din această piață depășesc pragul de 4 miliarde de euro.

Profitul net cumulat al celor 14 firme s-a ridicat la 117,33 milioane de euro (calculat la cursul mediu BNR de 4,92 lei/euro pentru 2021), cu 32,4% mai mare față de cel din anul precedent. Aceste majorări arată că, anul trecut, pe fondul pandemiei, românii aveau bani, inflația nu-și arătase colții, și piața nu era nici pe departe saturată. Cum se spune în business: o piață cu mare potențial.

 

 

Materialul integral: Pilula noastră cea de toate zilele. Ce profit au făcut rețelele de farmacii și distribuitorii de medicamente în 2021