Consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Carmen Orban a declarat că este foarte important „accesul nediscriminatoriu” atât la medicamentele generice şi biosimilare, cât şi la medicamentele inovative şi terapiile noi.

Este extrem de important un acces nediscriminatoriu atât pentru medicamentele generice şi biosimilare, cât şi pentru medicamentele inovative şi terapii noi. Există boli în care fără aceste medicamente inovative nu poţi să depăşeşti stadiul de boală şi atunci fiecare tip sau clasă de medicament îşi are rolul ei. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare este un rol esenţial, pentru că ele reprezintă de fapt baza medicaţiei oricărui spital. (…) În ultimii ani sunt eforturi vizibile şi paşi mari făcuţi pentru a realiza aceste neajunsuri ale sistemului de sănătate. (…) S-au rezolvat nişte neajunsuri în legătură cu preţuri pentru medicamente generice şi biosimilare”, a spus Orban la conferinţa „Sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice şi biosimilare”, organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Potrivit medicului, accesul la substanţele de bază utilizate în producţia medicamentelor este unul dificil.

Pandemia COVID şi situaţia geopolitică a ţării noastre arată că avem nişte probleme şi ne-au tras nişte semne de alarmă. Sunt foarte multe fabrici la nivelul ţării noastre …dar problemele atât la nivelul ţării, cât şi la nivel european rămân aceleaşi. Accesul la substanţa de bază este încă extrem de dificil. Vorbim de ţări foarte îndepărtate – India sau China – care îngreunează foarte mult aprovizionarea acestor fabrici. Ţara noastră nu demult era un producător important de materii prime şi cred că aici undeva guvernanţi ar trebuie se preocupe pentru a găsi noi soluţii şi a reveni ţara noastră la nivelul la care a fost nu demult. (…) Ar ajuta foarte mult nu numai România, ci şi ţările din Europa pentru posibilitatea fabricării multor medicamente generice sau biosimilare”, este de părere Carmen Orban. AGERPRES