Alexandra Ciucă Ștefan, Farmacist Manager – Farmacia Alexandra, Bascov
Mai este puțin și se încheie postul Paștelui. Ce le recomandați celor care au ținut postul (atât referitor la masa de Paște, cât și după aceea)?
În ceea ce privește alimentația (și nu numai), cuvântul cheie este moderația. Atât în post cât și după, bine este să fim moderați. De ce spun asta?! Pentru că pe cât de benefice pot fi efectele postului pentru organism, pe atât de tare le putem strica alegând din abundența de alimente nesănătoase de post de pe piață, și aici exemplele pot fi numeroase. La mesele de sărbători tendința este să fie mult, totul mult, vedem la TV „românii și-au umplut coșurile pentru sărbători”, cozi peste cozi, consum exagerat, de aici apar problemele. Recomandarea mea ar fi să scădeți cantitatea și să creșteți calitatea, pe cât posibil consumați produse locale, cu siguranță vor fi cele mai proaspete. Lansez deci o provocare, încercați de Paștele acesta să mâncați porțiile pe jumătate, nu spun să nu mâncați, doar mâncați jumătate.
Primăvara alergiile își intră în drepturi. Ce sfaturi practice ne dați? Există vreo metodă prin care am putea preîntâmpina declanșarea alergiilor?
O, alergiile de primavară, să vorbesc despre ele doar în 2-3 fraze? Mă puneți la încercare 🙂 voi încerca să sintetizez:
– în care trăiește sau al zonei vizitate (de ex. la o persoană de la oraș cunoscută cu alergii la graminee merge în vizită la țară în timpul recoltării fânului, în lipsa antialergicului profilactic poate apărea binecunoscuta ”febră a fânului”) deci cam de prin primăvară până în toamnă, de asta e foarte important să ne testăm și să ne cunoaștem exact tipul de alergie.
Schimbările de temperatură au impact asupra organismului nostru. Cum am putea să ne creștem imunitatea?
Da, sigur! Schimbările bruște de temperatură au impact asupra organismului nostru, iar aceste schimbări sunt efectul direct al respectului nostru față de natură; este un mare cerc vicios, atât timp cât vom afecta natura cu nepăsarea noastră și schimbările drastice ne vor afecta pe noi. Trecând peste partea aceasta ca să putem face față acestor schimbări necontrolate, trebuie să ne asigurăm că organismul nostru are tot ce îi „trebuie”, că este hidratat, vitaminizat, că este „călit” și poate rezita la schimbări bruște, și asta o putem face prin schimbarea tendinței de hiperprotecție și prin suplimentarea aportului de vitamine și minerale.
Este ușor; trebuie să ne asigurăm că suntem bine hidratați, să ne asigurăm că ne îmbrăcăm cu haine fabricate din materiale naturale de calitate, să nu ieșim din casă fără creme de protecție UVA și UVB, asta e simplu! Știți ce mi se pare foarte greu în vremurile noastre? Să pregătim vara pentru noi … trăim exact efectele comportamentului nostru nepăsător și voi da un singur exemplu: cei ce stau mult în mașini parcate cu motorul pornit, ați trecut vara pe lângă vreunul? Ați văzut cum se simte aerul de lângă acea mașină? Vi se pare bine? Am o întrebare pentru cei ce au acest obicei: când vă dați jos din confortul vostru, respirați alt aer? De dragul tuturor sunt sigură că ar trebui să avem fiecare mai multă grijă față de amprenta noastră asupra mediului.
O, prietenul Google J sau „vreau ce a luat vecina că ei i-a mers bine”; cine nu le întâlnește? Câteodată cred că le-am auzit pe toate și fix atunci apare cineva care să mă surprindă. Nu am o abordare fixă legată de acest subiect, depinde de situație și de înverșunarea celui care „s-a informat și s-a documentat”. Prima intenție este să îi conving să ajungă la medic. Celor care par de neînduplecat le explic pericolele tratamentului autorecomandat și le expun varianta corectă, pe cât îmi permite afecțiunea în cauză. În niciun caz nu eliberez ce mi se cere dacă asta depășește o limită de siguranță.
Pe lângă niște mici răceli și câteva secreții nazale care nu ar trebui să sperie pe nimeni, ar mai fi alergiile despre care am vorbit mai sus; și apoi vin „bolile copilăriei” cărora le „place” să apară primăvara, în general aceste boli pot fi prevenite prin vaccinare și eu mă poziționez clar în tabăra pro-vaccinare, nu mă regăsesc în „ noi le-am făcut și uite, ne-am făcut mari”, ci mai degrabă în „dacă există o formă să evit suferința copilului, o voi evita”.
Pe lângă bolile ce pot fi prevenite prin vaccinare, toate celelalte pot fi prevenite sau măcar diminuate prin încercarea de a menține organismul sănătos, echilibrat și voios, deci joaca în aer liber, soare, veselie și suplimente nutritive în funcție de carențele observate.