Aspirina în doză mică poate trata inflamația vaselor de sânge indusă de gripă, creând un flux sanguin mai bun către placentă în timpul sarcinii.

Studiile pe animale au examinat dacă tratamentul pentru preeclampsie ar putea fi aplicat infecțiilor gripale, iar rezultatele, potrivit echipei de cercetare, au fost foarte promițătoare. Cercetătorul principal Stella Liong, doctor în cercetare, cercetător postdoctoral la Universitatea RMIT, din Melbourne, Australia, a spus că infecțiile gripale în timpul sarcinii pot semăna cu preeclampsia, o complicație a sarcinii care provoacă inflamație a aortei și a vaselor de sânge. Aspirina în doze mici este luată în mod obișnuit pentru a preveni preeclampsia pentru a reduce inflamația.

Cercetarea, condusă de Universitatea RMIT în colaborare cu John O’Leary, PhD, profesor la Trinity College Dublin, și Doug Brooks, PhD, profesor la Universitatea din Australia de Sud, a descoperit că fetușii și placentele de la șoareci cu gripă A sunt mai mici decât cele de la șoareci neinfectați. Markerii de oxigen scăzut în sânge și dezvoltarea slabă a vaselor de sânge au fost, de asemenea, evidenti la fetuși.

Cu toate acestea, șoarecii tratați zilnic cu doze mici de aspirină au avut mai puține inflamații și au îmbunătățit dezvoltarea fătului și supraviețuirea puilor.

Deși aspirina în doză mică era deja recunoscută ca fiind sigură de administrat în timpul sarcinii, gravidele ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a lua noi medicamente. Dr. O’Leary a spus că rezultatele cercetării au avut implicații uriașe pentru sarcină și infecțiile cu virusul gripal sezonier pentru persoanele însărcinate.

„Acest studiu pune în lumină, pentru prima dată, rolul inflamației vasculare asociate cu virusul gripal și potențialul efect dramatic al medicamentului care modifică boala aspirina, în doze mici, la gravidele cu gripă comorbidă”, spune Dr. O’Leary.

Deși nu au existat multe studii despre efectele infecțiilor gripale în timpul sarcinii, conducătorul proiectului, Stavros Selemidis, profesor la Universitatea RMIT, a spus că este clar că sarcina a schimbat modul în care organismul a răspuns la virus. 

Lucrările anterioare au descoperit că virusul gripei în timpul sarcinii ar putea declanșa un răspuns imunitar hiperactiv dăunător, determinând răspândirea virusului în corp din plămâni prin vasele de sânge. „Obișnuiam să credem că virusul gripei rămâne doar în plămâni, dar în timpul sarcinii scapă din plămâni în restul corpului”, a spus dr. Selemidis, ceea ce ar putea determina pacientul și copilul să sufere de boli cardiovasculare mai târziu în viață.

Vaccinarea este considerată în continuare cea mai bună modalitate de a preveni infecția cu gripă în timpul sarcinii, dar dr. Selemidis a subliniat că ratele de vaccinaresunt în general scăzute la populația gravidă.

 

Sursa traducerii: https://www.pharmacypracticenews.com/Clinical/Women%E2%80%99s-Health/Article/07-24/Low-Dose-Aspirin-May-Prevent-Pregnancy-Complications-Related-to-Flu/74258