Medicamentele reprezintă primul instrument din mâna medicilor, care ne poate salva în fața unei eventuale boli. Dureri de cap, dinți, stomac sau orice alte afecțiuni trec prin plasa medicamentelor, care alungă simptomele și, sperăm noi, și cauzele. Ajungem însă la perioada pandemică pe care o traversăm, care ne pune în fața unei situații puțin controlabile: medicamentele își pierd din puteri. În acest context, ce ne rămâne de făcut? Luăm pastile înainte de a avea vreun simptom sau așteptăm sfatul unui cadru medical? wall-street.ro a stat de vorbă cu Diana Mereu, CEO al Asociației române a producătorilor de medicamente fără prescripție (RASCI), pentru a afla de ce există medicamente fără prescripție și când ar trebui să apelăm la acestea.

Wall-Street.ro: Cum a fost 2020 pentru RASCI? Ce a învățat RASCI din toată această perioadă?

Diana Mereu: 2020 a fost un an pe care cu siguranță îl vom ține minte, un an cu multe evenimente în premieră și, trebuie să recunoaștem, nu pentru toate am fi întins covorul roșu. Dincolo de orice figură de stil, a fost un an dificil, cu numeroase provocări, care ne-a determinat nu doar să acționăm diferit, ci să ne schimbăm perspectiva asupra lucrurilor. Cu toate acestea, așa cum se întâmplă mereu, acolo unde există provocări, există și oportunități. Iar anul care a trecut nu s-a abătut de la acest tipar. Astfel, pandemia COVID-19 a dus la evoluția accelerată a unor trenduri care erau deja în creștere, fie că vorbim despre vânzarea online de produse de îngrijire personală, adoptarea telemedicinei și a consultațiilor medicale online sau chiar interacțiunea online cu farmaciștii. O tranziție preconizată să aibă loc peste un număr de ani s-a întâmplat acum în mai puțin de un an. Cu toate acestea, au existat și dezavantaje, atât în ​​ceea ce privește peisajul mediatic, cât și comportamentul consumatorilor – am asistat la o creștere a consumului iresponsabil de suplimente alimentare, în special al vitaminelor, și la o varietate de știri false – infodemia despre care se vorbește din ce în ce mai des, care au dus la un consum crescut de medicamente OTC.

În ceea ce privește cadrul legislativ, în afară de toate măsurile pe termen scurt sau mediu luate de guvernul local sau de autoritățile UE cu scopul de a conține și gestiona răspândirea virusului SARS-CoV-2, măsurile cele mai de impact se referă la reglementarea aferentă categoriilor de dispozitive medicale și suplimente alimentare. Vorbim aici despre amânarea noilor cerințe pentru dispozitivele medicale și progresul înregistrat în procesul legislativ cu privire la suplimentele alimentare. Mai precis, pentru a preveni lipsurile sau întârzierile în punerea pe piață a dispozitivelor medicale cheie, Parlamentul UE a decis să amâne aplicarea Regulamentului privind dispozitivele medicale până în luna mai a anului curent. În acest moment, un proiect de hotărâre de Guvern cu scopul de a transpune prevederile Regulamentului în legislația națională se află în transparență decizională, RASCI depunând deja o serie de amendamente. Apoi, în ceea ce privește Legea suplimentelor alimentare, aceasta a fost adoptată de Parlament și a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. Președintele a ridicat unele probleme de neconstituționalitate, însă Curtea Constituțională a României a respins sesizările venite din partea Administrației Prezidențiale, redactarea motivării fiind în curs. În funcție de aceasta, așteptăm să vedem în ce mod va decurge procesul legislativ.

 

Materialul integral: www.wall-street.ro