Despre provocările dar și satisfacțiile pe care le aduce zilnic munca unui farmacist independent din zona de nord a țării, am aflat discutând cu Farmacist Primar Anca Maria Zanc, proprietarul Farmaciilor Someșan din Baia Mare.

22 de ani de la deschiderea primei farmacii Someșan

”Am deschis prima Farmacie Someșan în anul 1996, cu mai bine de 22 de ani în urmă și am reușit să creștem acum până la 5 farmacii și să devenim un brand cunoscut pe plan local, în tot județul Maramureș. Rețeta succesului farmaciilor Somesan este apropierea de pacienți, seriozitatea, disciplina și pregătirea profesională continuă. Am aderat la rețeaua Alphega pentru că am simțit că rezonăm și folosim aceleași principii de dezvoltare. Brandul Alphega mă ajută să-mi clarific activitatea, să mi-o segmentez pe zone distincte: munca cu pacienții, achiziții, financiar, probleme legate de stocuri și management general de farmacie”.

Proiecte speciale, care au crescut valoarea brandului Someșan

“Alphega ne-a ajutat să ne implicăm în proiecte diverse, cu impact asupra întregii comunității și să creștem rolul farmacistului și modul în care suntem priviți și evaluați. Am participat la campanii precum ‘Măsurarea vârstei arteriale’ sau ‘Măsurarea capacității pulmonare’, campanii desfășurate în cadrul farmaciilor noastre. Însă mi-a plăcut foarte mult energia pozitivă și tonusul unei alte activități, dedicată de această dată școlilor și liceelor, din cadrul programului ‘Școala Familiei: Și la școală și acasă, o viață sănătoasă’. Alături de profesori și elevi ai Liceului Teoretic ‘Gh. Șincai’ Baia Mare, am fost implicați în Campania ‘Crezi că Fumatul este COOL?’, o inițativă dedicată descurajării fumatului în rândul liceenilor.

Implicarea a presupus pregătirea noastră, a echipei Someșan, pe subiectul respectiv, a înseamnat provocarea de a învinge teama de a vorbi în public, o activitate de pionierat pentru noi toți.

Atmosfera din cadrul echipei noastre, care include în acest moment 40 de colege, s-a schimbat foarte mult de când am început să lucrăm focusat pe proiect, de când am decis să creștem prin creativitate și nu prin competiție. În plus, toate aceste proiecte ne reprezintă, ne permit să ne apropiem și mai mult de comunitatea noastră, să ne apropiem de adolescenți și să lucrăm direct cu ei, să fim, așa cum ne place tuturor, open minded.

Au fost proiecte Alphega frumoase, în care am crezut și care ne-au permis să creștem valoarea brandului Someșan, proiecte pentru am fost recunoscuți ca profesioniști în domeniu și care ne-au permis să ne diferențiem de farmaciile concurente”.

Despre provocările anului 2018

“Eu sunt foarte optimistă. Da, sunt multe provocări, greutăți, dar greutățile îți arată cine ești, cât de puternic ești și dacă ești hotărât, serios, muncitor și disciplinat, poți realiza foarte multe. Nu e ușor, dar se poate. Trebuie să ne reinventăm, să ne redescoperim și să ne resetăm, dar cel mai mult trebuie să credem în continuare în frumusețea și noblețea acestei profesii, de FARMACIST”.

Prima Farmacie Someșan din Baia Mare în anul 1996, a fost deschisă pe strada Pășunii nr. 2/30  urmată fiind de puncte noi de lucru, cum ar fi:  Farmacia Someșan din incinta Clinicii cu acelasi nume, situată pe Aleea Marasti nr. 1 și Farmacia Victoriei nr. 96 situată în zona RFN. Nu după multă vreme, cu ajutorul tuturor celor implicați, am reusit să deschidem încă o farmacie pe B-dul București nr. 36, iar nu în ultimul rând, cel mai nou punct de lucru al Farmaciei Someșan a fost deschis de curând, în nucleul original al Băii Mari, foarte aproape de Piața Libertății, mai exact pe str. Podul Viilor nr. 2. În acest moment, Farmaciile Someșan funcționează cu o echipă formată din 40 farmaciști și au o cifră de afaceri de 20 458 327.

Alphega Farmacie a luat naştere în anul 2001, având scopul principal de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și a comunității din care aceștia fac parte. Prin programele si campaniile implementate, a contribuit constant la îmbunătățirea la scară extinsă a sănătății în comunitățile în care este prezentă. Alphega Farmacie este prezentă în 8 țări, iar din anul 2016 a intrat pe piața farmaceutică din România, facilitându-le pacienților accesul la un serviciu de sănătate inovativ și performant.

Școala Familiei: Și la școală și acasă, o viață sănătoasă este un program derulat începând din 2016 de către  Farmexpert și Alphega Farmacie, în colaborare cu instituții de învățământ și din domeniul sănătății. Obiectivul acestui program este informarea și educarea elevilor, alături de familiile lor, pentru un stil de viață sănătos.