Printre acțiunile ce au marcat Ziua Mondială a Farmacistului 2022, farmaciștii din rețeaua Alliance Healthcare România și-au împărtăşit gândurile legate de rolul în continuă schimbare al farmaciei aflate în slujba pacienților.

27 de farmaciști din întreaga lume împreună cu familia AmerisourceBergen, din care face parte și Alliance Healthcare România, au contribuit la o broșură digitală aniversară, ce își propune să evidențieze importanța rolulului farmaciștilor și modul în care aceștia pot crea un viitor mai sănătos. Farmacistii nu mai sunt doar „chimiști” – unii farmaciști sunt acum gardieni ai comunității lor locale ce păstrează un ochi vigilent asupra pacienților vulnerabili care poate nu se află în mod curent în contact cu alți profesioniști din domeniul sănătății.

În timpul pandemiei de COVID-19, farmaciștii s-au aflat în prima linie pentru a sprijini sistemele de sănătate suprasolicitate, mulți având un rol definitoriu în viteza de intervenție la nivel mondial. Aportul farmaciștilor a evoluat și mai mult, o dată cu sporirea numărului celor care oferă servicii de vaccinare pentru COVID-19, împotriva gripei, a varicelei, cât și a vaccinurilor pentru destinații exotice. Această schimbare a rolului farmaciștilor contribuie la un țel comun, acela de a crea un viitor mai sănătos.

 

„Suntem uniți în responsabilitatea noastră de a crea un viitor mai sănătos și sprijinim farmaciștii din întreaga lume în împlinirea acestei misiuni. Farmacia se schimbă – este o profesie și un serviciu inovator care poate oferi o abordare holistică a asistenței medicale, care, în cele din urmă, ne va ajuta să creăm o lume mai sănătoasă. Mesajul recurent al fiecărui farmacist cu care am vorbit ca parte din procesul de alcătuire a broșurii noastre aniversare este că farmaciștii au mai multe de oferit – pacienților lor, comunităților și sistemelor de sănătate. Broșura este o mărturie a evoluției continue a farmaciei, care a crescut rapid, chiar și în ciuda provocărilor generate de pandemia COVID-19. Clienții noștri farmacii și-au consolidat rolul de furnizori capabili, de încredere și accesibili, care oferă o îngrijire excepțională pacienților prin servicii semnificative de sănătate, dincolo de simpla eliberare a medicamentelor”, afirmă Richard Tremonte, EVP și Președinte Produse Farmaceutice și Sănătatea Animalelor la AmerisourceBergen.

„A ajuta pacienții să obțină asistența medicală de care au nevoie înainte de a deveni o urgență, devine o parte clară a rolului modern al farmaciei și farmaciștilor…”

„Ne luăm în serios rolul de a sprijini farmaciștii și farmaciile”, a spus Juan Guerra, SVP și Managing Director la Alliance Healthcare. „Prin rețelele noastre profesionale Farmaciile Alphega și Farmaciile Good Neighbor, farmaciștii noștri au acces la mentori în afaceri și consilieri specializați care îi pot sprijini atunci când au în plan să-și extindă și să-și diversifice afacerile. Mai mult, prin serviciile de distribuție pe care le oferim, ne asigurăm că au acces în timp util la medicamentele vitale pentru pacienții lor.”

Broșura digitală, dezvoltată cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Farmacistului ce are ca temă anul acesta „farmacia unită în acțiunea sa pentru o lume mai sănătoasă” – subliniază, de asemenea, modul în care farmaciștii au un rol cheie în crearea unei lumi mai sănătoase și menținerea stării de bine a membrilor comunităților din care facem parte.

„Cheia către o lume mai sănătoasă este prevenirea îmbolnăvirilor”, a continuat Guerra. „Farmaciștii prezentați în prima noastră broșură digitală arată clar modul în care rolul lor este plasat în mod unic pentru a face acest lucru. Farmaciştii sunt adesea primul punct de contact pentru o mamă îngrijorată de o erupţie cutanată a bebelușului ei sau pot observa o tuse persistentă la un client căruia îi poate sugera nevoia unui tratament. În multe țări, farmaciile administrează vaccinuri, efectuează teste de diagnostic de bază, sprijină pacienții să renunțe la fumat și îi consiliează pe cei care necesită sfaturi și sprijin suplimentar. Farmaciştii oferă un serviciu comunitar vital – peste tot.”

„A ajuta pacienții să obțină asistența medicală de care au nevoie înainte de a deveni o urgență, devine o parte clară a rolului modern al farmaciei și farmaciștilor și sunt încântat de faptul că broșura noastră sărbătorește o nouă eră pentru farmaciștii de pe tot globul.”

Puteți citi broșura digitală integral aici: www.supportingpharmacy.com