Criza Covid-19 a testat rezistenţa sistemelor de sănătate, remarcându-se o lipsă a pregătirii, a echipamentelor, a infrastructurii, în faţa provocărilor pandemiei, a spus Alina Culcea, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în cadrul videoconferinței „Sănătate și Farma”.

„Au fost spitale nepregătite, pacienţi care au întrerupt tratamentele, incendii. Nici în ceea ce priveşte accesul la medicamente România nu a stat atât de bine. Sunt studii care arată că, în Europa, pacienţii aşteaptă între patru luni şi doi an şi jumătate pentru a avea acces la terapii inovative, România fiind pe ultimul loc în acest clasament, cu o medie de 883 de zile. Tot pe locuri codaşe am fost şi suntem la capitole ca finanţarea sistemului de sănătate, investiţiile în cercetare şi dezvoltare, digitalizarea sistemului. Pierdem anual circa 800 de milioane de euro – potenţiale investiţii în studii clinice -, din cauza lipsei de resursă umană în anumite instituţii ale statului, unde procesele trebuie aprobate pentru ca studiile clinice să poată fi dezvoltate în România. Sunt indicatori care ne pun pe gânduri şi reprezintă o lecţie în sine”.

Raportul CE din 2021 ne arată că speranţa de viaţă în ţara noastră a crescut cu aproape patru ani în perioada 2000-2019, dar a scăzut temporar, cu un an şi jumătate, în 2020, din cauza pandemiei, mai arată Alina Culcea. Speranţa de viaţă în România este de circa 75 de ani, cu aproape şapte ani mai redusă faţă de media celor mai dezvoltate cinci state europene. „Ne vor fi necesari 27 de ani pentru a atinge aceeaşi speranţă de viaţă cu ţările dezvoltate”, crede Alina Culcea.

Preşedintele ARPIM a subliniat importanta unui sistem de sănătate pregătit să facă faţă unor provocări, a accesului la medicamente de ultimă generaţie în timp util, a finanţării adecvate şi a unor parteneriate strategice. Cercetarea şi dezvoltarea trebuie să aibă un rol bine definit la masa dialogului: „Una dintre priorităţi este stimularea cercetării-dezvoltării şi inovării în domeniul farmaceutic, la care se adaugă nevoia unui sistem rezilient şi bazat pe dovezi şi finanţarea adecvată şi predictibilă a sistemului de sănătate şi a medicamentelor inovatoare. Sănătatea este foarte importantă pentru noi toţi şi trebuie să o punem pe primul plan şi să ne unim cu toţii – factori de decizie, partide politice, asociaţii de pacienţi, medici şi industrie – în jurul unui pact al sănătăţii, pentru a îmbunătăţi rapid ceea ce necesită o atenţie imediată”.