Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că parteneriatele cu industria farmaceutică sunt extrem de importante, pentru că accesul la moleculele inovative este posibil doar în cazul unor astfel de parteneriate.

Se pot găsi soluţii convenabile care să facă posibil accesul pacienţilor români la moleculele inovative. Cred că există două parteneriate posibile, unul este cel privind accesul pacienţilor români la produsele inovative, dar şi parteneriatul pentru dezvoltarea industriei româneşti din acest sector”, a spus Alexandru Rafila, la evenimentul „PACT for Health: Inovaţie şi parteneriat strategic pentru pacienţi”, organizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Ministrul desemnat al Sănătăţii a precizat că în momentul în care va exista un interes din partea industriei farmaceutice pentru cercetarea românească şi în România s-ar putea dezvolta parteneriate care să implice universităţile de medicină în dezvoltarea unor produse inovative.

De asemenea, Rafila a adăugat că astfel s-ar putea dezvolta şi partea de studii, pentru ca România să poată ajunge la nivelul mediei din celelalte ţări europene, lucru esenţial pentru accesul la produse farmaceutice care altfel ar apărea destul de târziu pe piaţa românească.

Scurtarea termenului de introducere a moleculelor inovative în lista de medicamente compensate sau gratuite este în mod evident necesar, astfel încât să nu mai fim pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la acest capitol şi ceea ce contează este că locuitorii acestei ţări au acces tardiv la terapiile inovative”, a mai spus Rafila. AGERPRES