Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pledat pentru necesitatea dezvoltării industriei farmaceutice în România prin crearea unui mediu economic românesc mai atractiv pentru investitorii în domeniu.

“Cred că, dacă reuşim să facem mediul economic românesc atractiv pentru dezvoltarea industriei farmaceutice, atunci rezolvăm cel puţin două probleme. Una care este legată direct de dezvoltarea economică a ţării, îmbunătăţirea sau creşterea veniturilor bugetare pe de o parte şi pe de altă parte cred că discutăm şi de creşterea accesului la medicamente pentru pacienţii români”, a spus Rafila în deschiderea conferinţei “Noua strategie farmaceutică, inovaţia şi accesul la medicina de standard european în România”, organizată de DC News Media Group.

Ministrul Rafila a precizat că s-au făcut “paşi importanţi” în ceea ce priveşte politicile de preţ.

“S-au făcut paşi importanţi legaţi de stabilirea preţului de referinţă la medicamente, mai ales la cele generice, unde referinţa era dată de multe ori de molecule care nu existau pe piaţă şi lucrul ăsta ducea şi la un preţ foarte scăzut, artificial şi la dispariţia multora dintre produse. Pe de altă parte, am aliniat taxa clawback pentru genericele din producţia internă şi cele din import şi lucrul ăsta de asemenea cred că a fost apreciat de toată lumea şi în plus – şi asta nu se referă neapărat la medicamentele genetice sau la cele inovative – am oferit pentru medicamentele ieftine o indexare care era normală legată de inflaţie între 7 şi 14% în funcţie de preţul fiecăruia dintre aceste categorii de medicamente”, a arătat Rafila.

În ceea ce priveşte accesul la medicaţia inovativă, el a precizat că Ministerul Sănătăţii dezvoltă “formule care să poată să fie aplicate”.

“Trebuie să înţelegem că doar o accelerare a acestui proces este dependentă totuşi de un buget care este alocat acestor medicamente inovative, care acoperă cea mai mare parte a bugetului pentru medicamente compensate şi gratuite. Să nu uităm că aproape 80% din buget trece în zona medicamentelor inovative de care, sigur, beneficiază pacienţi cu boli grave, inclusiv pacienţii oncologici, dar, în aceeaşi măsură, aceşti pacienţi trebuie să beneficieze şi de accesul la medicamente generice”, a spus ministrul.

El a pledat pentru “crearea unui fond de inovaţie, care să permită un mai bun acces la medicamente inovative şi de partajare a efortului între companiile producătoare şi autorităţi”, ţinând însă seama de faptul că “marea masă a pacienţilor trebuie să aibă în continuare acces la medicaţia generică”.

“Aceasta atunci când discutăm despre introducerea unor produse de care pacienţii au nevoie, dar care, de multe ori, nu duc la rezolvarea problemei, a patologiei respective, ci, sigur, îmbunătăţesc calitatea vieţii, dar trebuie să ne gândim foarte serios să găsim o formulă care să fie acceptabilă reciproc din punct de vedere al accesului la acest tip de molecule. Dacă acum câţiva ani discutam cu mare surprindere de o medicaţie inovativă care avea trei sau patru zerouri, deci era mii sau zeci de mii de euro, acum discutăm de o medicaţie inovativă care înseamnă pentru pacienţi sute de mii sau milioane de euro. Ori, indiferent de gradul de dezvoltare a unei ţări, a unei economii, lucrul ăsta trebuie ţinut totuşi sub control pentru că nu trebuie să uităm niciun moment şi cred că asta este o politică corectă şi din punct de vedere comercial şi din punct de vedere etic şi din punct de vedere moral să nu uităm de faptul că marea masă a pacienţilor trebuie să aibă în continuare acces la medicaţia generică. Încurajăm şi utilizarea biosimilarelor tocmai ca să existe un spaţiu bugetar suficient şi pentru medicamentele inovative”, a mai spus ministrul Sănătăţii. AGERPRES