Criza de medicamente nu este o problemă specific românească, ci se manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene, iar în România s-au luat măsuri concrete care să ducă la rezolvarea acestei crize şi la încurajarea producerii şi comercializării de medicamente pe piaţa românească, a declarat la Timişoara ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

“România a trecut mult mai bine decât marea majoritate a ţărilor europene de perioada sezonului gripal, iar acele lipsuri de medicamente antitermice şi antivirale au fost extrem de reduse, au fost produse similare în cantităţi suficiente, cu foarte mici sincope, dar am reuşit să le rezolvăm. Avem un foarte bun parteneriat atât cu industria producătoare cât şi cu Colegiul Farmaciştilor, iar măsurile pe care le-am propus de reglare a taxei clawback şi de aliniere a preţurilor pentru medicamentele generice, medicamentele ieftine, sperăm să fie acceptate. Sunt răspunsuri care vor duce cu siguranţă la prezenţa acestor produse pe piaţa românească”, a afirmat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

În altă ordine de idei, ministrul Sănătăţii a explicat că creşterea numărului cazurilor de tuberculoză reprezintă în realitate o mai mare diagnosticare şi că nu se poate vorbi despre o explozie a cazurilor de TBC.

Rafila a detaliat că incidenţa tuberculozei în România a scăzut de trei ori în ultimii 20 de ani, iar principala problemă o ridică tuberculoza multidrog-rezistentă.

 

“Am fost implicat în gestionarea acestui program la începutul anilor 2000, cunosc situaţia, problema nu este a exploziei cazurilor de tuberculoză, care nu sunt mult mai numeroase, ci mai degrabă, în momentul de faţă, diagnosticate după o perioadă în care accesul la serviciile medicale a fost mai redus în perioada pandemiei. Ceea ce preocupă în mod deosebit este tuberculoza multidrog-rezistentă, mai greu tratabilă, tratamentul durează ani de zile, cu tratamente toxice, care nu sunt uşor de suportat de către pacienţi, şi acolo avem discuţii şi cu producătorii de medicamente pentru a găsi soluţii terapeutice care să poată ţine sub control problema care preocupă întreaga Uniune Europeană”, a spus ministrul Sănătăţii.

Pe de altă parte, Rafila a subliniat că el nu interzice accesul la antibiotice, ci doreşte ca pacienţii să fie trataţi cu antibiotice atunci când este nevoie, atât timp cât este nevoie şi cu antibioticul de care este nevoie.

“Acest principiu face ca apariţia bacteriilor multirezistente, care provoacă infecţiile grave mai ales în spitale şi care pun vieţile în pericol, să fie ţinută sub control, dacă avem o politică coerentă de utilizare a antibioticelor. (…) Reţeta trebuie eliberată de medic, nu la insistenţa pacientului, iar farmaciile trebuie să înţeleagă, la rândul lor, că nu trebuie să elibereze aceste medicamente decât pe bază de reţetă”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Alexandru Rafila a fost prezent la Timişoara pentru a semna trei contracte de investiţii în valoare totală de 2,5 miliarde de lei, cu finanţare din PNRR, din care jumătate pentru viitorul Institut Oncologic Regional de la Timişoara, iar restul, pentru Spitalul Municipal Lugoj şi o nouă maternitate în judeţul Arad.

“Avem o oportunitate pentru Banat şi cred că există toate resursele materiale şi umane înalt calificate care să facă ca aceste trei obiective de investiţii (Institutul Oncologic Regional de la Timişoara, Spitalul Municipal Lugoj şi o nouă maternitate în judeţul Arad) să se concretizeze. Semnăm astăzi contractele de finanţare care înseamnă suma de 2,5 miliarde de lei pentru aceste trei obiective, din care jumătate la IORT. Aceste investiţii în sănătate nu sunt făcute să mărească decalajele între diferite localităţi sau judeţe, ci trebuie făcute astfel încât aceste decalaje să fie reduse şi toţi cetăţenii să aibă acces la servicii medicale de bună calitate”, a explicat Rafila. AGERPRES