Alexandra Văsii, studentă în anul 4 la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a acordat un interviu pentru platforma FarmaciaViitorului.ro. Interviul are ca temă: ”Importanța voluntariatului în pregătirea viitorului farmacist” și a fost realizat în contextul ocupării funcției de Președinte SSFB – Societatea  Studenților în Farmacie București.

Principalele motive pentru care un student la farmacie ar trebui să se înscrie în cadrul Societății Studenților în Farmacie din București

”Cu siguranță sunt foarte multe motive pentru care orice student ar trebui să devină membru SSFB, însă o să mă rezum la 3 dintre ele: este un mediu foarte primitor și călduros, în care se poate integra orice student, deoarece nimeni nu ține cont de sex, religie, etnie, orientare sexuală etc.; te dezvolți atât personal, cât și profesional și capeți foarte multă experiență pentru orice domeniu ai vrea să urmezi, deoarece ai parte mereu de experiențe care te scot din zona de confort; îți creezi multe amintiri și prietenii noi atât în țară, cât și în lume prin participarea la diferite conferințe, congrese, schimburi de experiență și altele”, explică Alexandra Văsii.

Comunicarea în relația pacient – farmacist

În luna aprilie, Alexandra Văsii a susținut un workshop de public speaking, care a avut ca bază sprijinirea studenților farmaciști care doresc să iasă din zona de confort, să se dezvolte armonios și să exploreze comunicarea.

Comunicarea în relația pacient-farmacist este, din punctul meu de vedere, a doua cel mai importantă calitate a unui farmacist, bineînțeles după pregătirea profesională, deoarece cele două merg mână în mână. Pentru a consilia orice pacient, indiferent de pregătirea lui, trebuie să știi să comunici cu acesta. Importanța ei este subliniată și de includerea în curricula educațională a Facultății de Farmacie din cadrul UMFCD, în anul al treilea, a materiei „Comunicarea cu pacientul”.

Provocări întâlnite în timpul voluntariatului

”Cu siguranță de-a lungul celor 4 ani, deja împliniți în voluntariat alături de SSBF, au existat multe provocări care îmi place să cred că m-au conturat în omul care sunt astăzi. Printre cele mai dificile se numără cele legate de birocrația din România și procesul lung pentru a obține aprobări pentru desfășurarea campaniilor în spațiul public sau lipsa de comunicare”, afirmă Alexandra Văsii.

”La nivel personal, m-am confruntat cu dorința mea de a mă autodepăși mereu, ceea ce a dus la momente de  epuizare și chiar burnout, însă am avut alături, atât în SSFB, cât și în familie, oamenii potriviți care să mă susțină mereu.”

Proiecte SSFB

Referitor la proiectele de viitor, Președintele SSFB a menționat: ”Calendarul pentru următorul an universitar urmează să fie pus la punct în această vară, după terminarea sesiunii.”

Printre proiecte, se numără:

  • Oportunitățile Studentului Farmacist – o suită de conferințe cu invitați din diferite domenii farmaceutice;
  • Prescrie un zâmbet! 🙂 – un proiect de strângere de fonduri în cadrul căruia se organizează și un concert de colinde;
  • OncoFight – o campanie de Sănătate Publică, ce are drept scop principal informarea publicului larg referitor la patologia afecțiunilor oncologice.