Asociația Farmaciilor Tradiționale și a Practicienilor (AFTaP) își exprimă sprijinul ferm pentru Proiectul legislativ PL-x nr. 111/2024 și face un apel către parlamentari să îl trateze cu maximă seriozitate și responsabilitate, și să îl voteze favorabil în interesul comun al cetățenilor și al industriei farmaceutice. Statul trebuie să sprijine farmacistul, prin măsuri precum cele propuse în acest proiect de lege, pentru a-și putea îndeplini datoria de a-și păstra în permanență libertatea de gândire și de decizie în realizarea actului profesional.

Independența profesională trebuie susținută și apărată în orice situație, în interesul pacientului, al sănătății publice și al demnității profesiunii, conform art. 10 din Codul Deontologic al Farmacistului. Dacă nu se vor adopta aceste măsuri, statul, în loc să sprijine, va îngrădi aceste drepturi ale farmaciștilor și ale farmaciilor, permițând anumitor societăți cu interese strict comerciale, să aibă monopol asupra pieței farmaceutice prin deținerea de lanțuri cu multe sute de farmacii în paralel cu deținerea depozitelor farmaceutice, ce va duce la închiderea farmaciilor cu tradiție, deținute de farmaciști, spune Asociația.

În prezent, acest proiect legislativ se află în dezbatere la Camera Deputaților, iar asociatia AFTAP a depus amendamente, ce sunt susținute prin semnăturile a 475 de farmaciști persoane fizice.

AFTAP dorește să aducă la cunoștința publicului beneficiile acestor modificări legislative care sunt importante pentru accesul pacientilor de pe întregul teritoriu al țării la medicamente și la servicii farmaceutice de calitate, în același timp fiind cruciale pentru supraviețuirea farmaciilor independente și pentru profesia de farmacist.

 

Materialul integral: www.ecopolitic.ro