Exporturile intracomunitare de medicamente reprezintă sub 350 milioane de euro, respectiv 5% din piaţa farmaceutică totală din România, estimată la 6,2 miliarde de euro, afirmă Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), într-un comunicat.
Reacţia ADEM vine în urma declaraţiilor directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, potrivit cărora nivelul comerţului paralel cu medicamente (sau comerţ intracomunitar) se apropie de 800 de milioane de euro.
“Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), reprezentativă pentru sectorul comerţului intracomunitar cu medicamente din România, reacţionează în faţa unei serii de informaţii în mod verificabil false, care sunt create, prezentate şi diseminate de reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente, pentru a induce publicul în eroare în mod deliberat şi care pot provoca un prejudiciu nu numai distribuitorilor angro, ci chiar unul public. Recent au fost lansate deliberat informaţii false în spaţiul public, de către reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente, cifra totală a exporturilor intracomunitare fiind supraestimată la 800 de milioane de euro, cu scopul amplificării nejustificate a fenomenului, prezentându-l ca pe un pericol la adresa sănătăţii publice, acest aspect fiind, implicit, în detrimentul distribuitorilor angro care fac comerţ intracomunitar. În realitate, exporturile intracomunitare reprezintă sub 350 milioane de euro, sub 5% din piaţa farmaceutică totală, estimată la 6,2 miliarde de euro, acestea fiind informaţii verificabile, atât cu INSS, cât şi cu Ministerul Finanţelor”, susţine ADEM.
Potrivit Asociaţiei, şi în alte state europene au fost impuse, în ultimii ani, o serie de măsuri de limitare a comerţului intracomunitar, însă, cu toate acestea, lipsa medicamentelor s-a accentuat, devenind evident faptul că nu comerţul intracomunitar este cauza.
“Înainte de a lansa acuze nefondate în spaţiul public referitoare la lipsa unor medicamente din cauza comerţului intracomunitar, cu scopul obţinerii unui câştig economic, marile companii farmaceutice ar trebui să prezinte publicului larg din România tabloul propriilor profituri obţinute din comercializarea medicamentelor în România, chiar la aceste preţuri aparent mici. Nu de puţine ori solicitările pacienţilor din România au ajuns la distribuitorii paraleli, aceştia găsind surse de aprovizionare prin import paralel în Europa, dar statul român menţine ridicate bariere nejustificate pentru importurile paralele din Europa, pacienţii români fiind lăsaţi pe un loc secund intereselor comerciale”, atrage atenţia ADEM.
Totalul exporturilor de medicamente din România a fost undeva în jurul a 1,25 de miliarde de euro la nivelul anului trecut, în condiţiile în care producţia internă se ridică la aproape 800 de milioane de euro, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.
El a precizat că preţul mic al medicamentelor existent în România face ca angrosiştii de medicamente să le cumpere de pe piaţa internă şi să le revândă în ţări unde preţurile sunt mai mari, obţinând, astfel, profit.
Estimările ARPIM arată că aproximativ jumătate din producţia internă rămâne în România şi cealaltă jumătate este exportată.
“Nivelul comerţului paralel cu medicamente sau comerţ intracomunitar este cam de 800 de milioane de euro la o piaţă (locală – n. r.) care, la nivel de preţ de producător, este cam de 6,2 miliarde de euro, deci undeva în jurul a 15 – 17% din totalul pieţei farmaceutice este reprezentat de medicamentele care ies din România şi care afectează accesul pacienţilor la medicamente”, a subliniat Zaharescu. AGERPRES