Biosimilarele reprezintă varianta mai ieftină a medicamentelor biologice, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), produsele farmaceutice biosimilare sunt medicamente biologice care nu mai sunt sau nu vor mai fi protejate de brevete. Medicamentele biologice, numite şi biofarmaceutice, sunt medicamente derivate din biotehnologie, al căror ingredient activ este produs din organisme vii, cum ar fi celulele de plante sau animale, bacterii, virusuri şi drojdie.

Cojan a participat la masa rotundă “Pacienţii din România vor avea acces crescut la medicamente biologice”, organizată de APMGR şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

“Noul contract-cadru (care urmează să fie analizat de Guvern) prevede ca obligativitate de recomandare de primă intenţie a biosimilarului la iniţierea tratamentului. Prevede respectarea autonomiei şi independenţei medicului în luarea deciziei în schema terapeutică a pacientului astfel încât există în continuare şi posibilitatea prescrierii biologicului, dar cu justificare din punct de vedere medical”, a explicat Cojan.

Potrivit Adelei Cojan, noul contract-cadru nu prevede sancţiuni pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament.

“Am introdus recomandarea ca în primul an procentul de prescriere să fie de 50% cu monitorizarea, informarea medicilor asupra procentelor de prescriere a acestor biosimilare. Nu există elemente punitive sau sancţionatorii pentru medici care în urma examenelor clinice sau paraclinice efectuate pacientului vor decide să continue schema iniţială de tratament. Această măsură sperăm noi că ne va ajuta să înlesnim accesul cât mai multor pacienţi la tratamentele specifice acestor maladii scumpe, grave, costisitoare şi să asigurăm continuitatea tratamentului pentru aceste afecţiuni. Biosimilarele nu reprezintă numai varianta mai ieftină a biologicelor, ci reprezintă varianta mai ieftină, dar cu aceeaşi eficacitate, siguranţă şi beneficii pentru pacient”, a explicat Adela Cojan. AGERPRES