Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a afirmat miercuri că 40% din banii de asigurări de sănătate sunt folosiţi pentru decontarea medicamentelor – jumătate în circuitul deschis şi cealaltă jumătate pentru tratamentele în cazul afecţiunilor cuprinse în programele naţionale de sănătate curative.

Ea a vorbit pe această temă la conferinţa – dezbatere pe tema “Rolul Farmacistului în Sistemul de Sănătate Românesc”, organizată de Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii “Carol Davila” din Bucureşti, alături de Colegiul Farmaciştilor.

“Fondul finanţator face un efort financiar extrem de consistent pentru decontarea medicaţiei necesare asiguraţilor noştri. 40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor, din care jumătate se duc pentru medicamente din circuitul deschis şi cealaltă jumătate pentru medicamentele cuprinse în tratamentul pentru afecţiunile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative. (…) Practic, ultimii doi ani de pandemie s-a constatat că au devenit catalizatorii unei revoluţii tehnologice abrupte, ample şi extrem de rapide în tehnologiile medicale, dar şi în terapiile medicamentoase. Prin urmare, şi aici se simte nevoia mobilizării şi redefinirii rolului farmacistului în sectorul de sănătate”, a precizat Cojan.

În opinia sa, farmacistul are un rol important în combaterea automedicaţiei populaţiei.

“Esenţială este conversaţia, consilierea pe care farmacistul o poate avea şi o are farmacistul cu asiguratul, tocmai pentru ca acesta să ia decizie informată în legătură cu schema terapeutică pe care o urmează. (…) Nouă ni s-a părut important şi rolul farmacistului în combatarea automedicaţiei populaţiei, pentru că sunt bine cunoscute dezvoltarea rezistenţei microbiene la antibiotice, suprainfecţiile bacteriene ce pot să apară în supradozaj sau, din contră, în administrare de doze subclinice”, a spus medicul. AGERPRES