Ordinul prin care specialitățile „farmacie generală” și „industrie farmaceutică și cosmetică” au fost reintroduse în nomenclatorul de specialități pentru rezidențiat a fost publicat în Monitorul Oficial.

Două specializări din domeniul farmaceutic eliminate din nomenclatorul pentru rezidențiat în perioada 2001-2006  au fost reintroduse de Ministerul Sănătății, la solicitarea Colegiului Farmaciștilor din România, a universităților de medicină și farmacie din București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Craiova, precum și a industriei farmaceutice care se confruntă, în ultimii ani, cu o criză de specialiști în aceste domenii. „Solicitarea este motivată de numărul mare de pacienți care se adresează în fiecare an farmaciilor cu circuit deschis, precum și de lipsa specialiștilor care să poată evalua producătorii de medicamente și cosmetice, în contextul apariției Directivei Europene privind medicamentele contrafăcute”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ, transmis Ministerului Sănătății în luna iunie.

Astfel, potrivit unui Ordin publicat vineri, în Monitorul Oficial, prin care se completează OMS nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, se atestă fatul că „începând cu rezidențiatul din anul 2020 se reia formarea în specialitățile «farmacie generală» și «industrie farmaceutică și cosmetică»”. Durata rezidențiatului este de trei ani pentru fiecare dintre aceste specialități, iar „rezidenții confirmați în specialități pentru care, sub incidența normelor anterioare, s-a sistat formarea, își continuă pregătirea și susțin examenul de specialist în specialitățile în care au fost confirmați. Aceștia au acces la formare în a doua specialitate, în condițiile prevăzute de normele în vigoare”, se stipulează în ordinul amintit.

Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România a declarat: „Este un prim pas spre normalitate și salutăm deschiderea noii echipe de la conducerea Ministerului Sănătății de a conștientiza faptul că farmacistul are, la fel ca medicul, nevoie de specializare pe diferite domenii și de perfecționare postuniversitară, iar în lipsa cadrului legal era imposibil. Specializarea «farmacie generală» este extrem de importantă pentru farmaciștii care profesează atât în farmacii cât și în industrie, iar specializarea «industrie farmaceutică și cosmetică» este indispensabilă  industriei farma, care de mai bine de 10 ani își specializează angajații în străinătate, pentru a-și putea desfășura activitatea la standarde europene și mondiale.”

Citeste materialul integral pe Sănătatea Buzoiană: https://sanatateabuzoiana.ro/tinerii-absolventi-de-farmacie-au-de-anul-viitor-doua-noi-specialitati-la-rezidentiat/