Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, a elogiat, la Bookfest, profesia de farmacist, subliniind că aceasta este una foarte importantă, încărcată cu multă ştiinţă, care trebuie să fie cunoscută.
„Imaginea grafică a acestui album este cu totul şi cu totul deosebită. (…) Prima farmacopee română, a cărei prefaţă a fost semnată de către domnitorul Principatelor Unite, dar, mai mult decât atât, practic este primul reper în care sunt impuse normative de calitate, deci în 1863 şi suntem în 2023. Este o ilustrare a faptului că această profesie este una foarte importantă, este o profesie încărcată cu multă ştiinţă, care trebuie să fie cunoscută şi lucrul acesta a făcut ca, de la prima ediţie, la care au muncit 12 medici şi şase farmacişti, am ajuns la ediţia a zecea şi în momentul de faţă suntem sub umbrela farmacopeei europene”, a spus Lupuleasa.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuleasa, a participat, pe 27 mai, la lansarea, la Bookfest, de către Editura Monitorul Oficial a albumului „Farmacia română. O istorie ilustrată”, semnat de Sorin Mărgărit.
El a arătat că „farmaciştii au simţit întotdeauna nevoia de a fi la curent cu toate lucrurile, motiv pentru care, încă din 1899, când a fost primul congres al farmaciştilor, la fiecare interval de timp se organizează congrese farmaceutice unde sunt prezentate ultimele noutăţi” şi a amintit implicarea farmaciştilor, „grăniceri ai sănătăţii”, în diverse campanii.
„Şi aş aminti – o să găsiţi în album – acţiunile farmacistului Racoviţă de la Bacău, care s-a implicat în oferirea de medicamente gratuit întregii populaţii care suferea de holeră, lucru pe care l-a făcut din conştiinţă profesională, colaborând cu Primăria din Bacău. Sunt lucruri foarte interesante, unele amuzante (în paginile albumului – n.r.). Unul, extrem de trist, este legat de urmele pe care naţionalizarea le-a lăsat în unele farmacii, lucruri interesante despre reclamele farmaceutice înainte de război, în perioada interbelică, dar şi după aceea”, a mai spus Dumitru Lupuleasa, prefaţatorul albumului.
Preşedintele Asociaţiei pentru Informare, Educaţie şi Prevenţie în Sănătate, Adriana Cotel, şi-a exprimat satisfacţia că albumul a fost lansat în anul în care Facultatea de farmacie din Bucureşti împlineşte 100 de ani de la înfiinţare.
„Este un moment aniversar şi cum la toate aniversările ne place să fim alături de cei dragi, ne place să împărtăşim cu ei momente inedite din viaţa noastră, consider că este un moment în care venim printr-o colecţie de imagini extraordinare cu grad de inedit destul de mare pentru a promova şi pentru a aduce recunoaştere şi respectul pe care noi îl adresăm profesiei de farmacist”, a spus Adriana Cotel.
„‘Farmacia română. O istorie ilustrată’ a apărut din plăcerea şi efortul neobosit de colecţionar ce-l caracterizează pe autor, sub egida Colegiului Farmaciştilor din România. Ca şi alte albume semnate de Sorin Mărgărit, fascinează prin bogăţia de documente şi fotografii de epocă: diplome de licenţă şi carnete ale farmaciştilor, buletine informative, publicaţii emise de societăţi şi asociaţii ale farmaciştilor, unele de peste 100 de ani, forme de publicitate la medicamente, plicuri pentru reţete, medalii, insigne, prima farmacopee română, a cărei prefaţă, din 9 ianuarie 1863, este semnată de Alexandru Ioan Cuza, notaţii umoristice vizavi de meseria de farmacist ori partituri muzicale dedicate ei şi multe altele. Textele ce însoţesc imaginile completează prin informaţii lămuritoare, prin prezentarea unor importante farmacii din trecut sau actuale muzee de istorie a farmaciei acest tablou plin de culoare, vervă şi energie tămăduitoare”, se arată în prezentarea volumului.
Conform aceleiaşi surse, anul 2023 „are o semnificaţie aparte pentru comunitatea farmaciştilor din România, întrucât marchează 100 de ani de învăţământ farmaceutic românesc şi de la înfiinţarea primei facultăţi de farmacie din ţară, la Bucureşti”.
În paginile lucrării sunt reproduse documente deţinute de Arhivele Naţionale ale României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu, Muzeul Naţional Brukenthal, Muzeul Naţional de Istoria Transilvaniei, Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Cotroceni, AGERPRES, dar şi din enciclopedii internaţionale ori colecţii private. AGERPRES