Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDM) au emis în ultima săptămână 3 atenționări privind diferite medicamente aflate pe piața din România.
Riscul de apariție a neoplaziilor secundare, originare în celulele T
Prima dintre ele privește riscul de apariție a neoplaziilor secundare, originare în celulele T pentru terapii cu celule T CAR țintite către CD19 sau BCMA de tipul Abecma, Breyanzi, Carvykti, Kymriah, Tecartus și Yescarta. Împreună cu companiile Novartis Europharm Limited, Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG, Janssen-Cilag International NV și Kite Pharma EU B.V. cele 2 autorități arată că:
- au fost raportate în decurs de câteva săptămâni și până la câțiva ani după tratamentul neoplaziilor hematologice cu terapie cu celule T CAR țintită către BCMA sau CD19, apariția de neoplazii secundare originare în celulele T, inclusiv neoplazii cu receptori chimerici de antigen (CAR)
- Pacienții trebuie monitorizați pe întreaga durată a vieții pentru depistarea neoplaziilor secundare.
Terapiile cu celule T CAR țintite către CD-19 sau BCMA, aprobate în prezent, acoperă o serie de indicații de la leucemia acută cu celule B, subtipuri specifice de limfom cu celule B până la mielom multiplu.
Până în aprilie 2024, la nivel global, aproximativ 42,500 de pacienți au fost tratați cu aceste medicamente.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a evaluat 38 de cazuri de neoplazii cu celule T care au fost raportate ca apărute după tratamentul cu celule T CAR până în aprilie 2024. Aceste cazuri au fost legate de diferite tipuri de limfom cu celule T și de leucemie limfocitară cu celule T și au fost observate în decurs de câteva săptămâni și până la câțiva ani după administrare. Au existat rezultate fatale.
În rândul cazurilor incluse în această evaluare, au fost efectuate teste suplimentare privind prezența structurii CAR în neoplazia secundară pentru mai puțin de jumătate din neoplaziile cu celule T raportate. În 7 cazuri, construcția CAR a fost detectabilă. Acest lucru sugerează faptul că terapia cu celule T CAR a fost implicată în evoluția bolii și că ar fi putut apărea mutageneza inserțională. În timp ce alte mecanisme sunt, de asemenea, posibile, sunt de dorit investigații suplimentare pentru a înțelege mai bine și a identifica mecanismele și factorii care stau la baza acestora. Prin urmare, testarea probelor de țesut malign cu celule T de la pacienți este un pas important pentru astfel de investigații.
De la aprobare, informațiile referitoare la produs au menționat că pacienții tratați cu aceste medicamente pot dezvolta afecțiuni maligne secundare. Informațiile referitoare la produs vor fi actualizate pentru a include noile informații privind malignitatea secundară cu originea în celulele T. Pacienții tratați cu medicamente cu celule T CAR trebuie monitorizați pe toată durata vieții pentru depistarea neoplaziilor secundare.
Precizări referitoare la doza recomandată pentru administrarea medicamentului BCG VACCINE
Compania Națională Unifarm S.A., deținătorul autorizației pentru nevoi speciale pentru medicamentul BCG VACCINE 0,05 mg/doză pulbere și solvent pentru suspensie injectabilă (fabricat în Bulgaria), dorește să informeze cu privire la următoarele:
- Pentru a evita erorile de administrare, profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să aibă în vedere faptul că, în denumirea comercială a medicamentului, concentrația 0,05 mg/doză se referă la doza recomandată pentru administrare doar la adulți, adolescenți și copii cu vârsta peste 12 luni, respectiv 0,05 mg (0,1 ml din vaccinul reconstituit), administrată intradermic;
- În mod particular, la copiii cu vârsta sub un an, doza recomandată este de 0,025 mg (0,05 ml din vaccinul reconstituit), administrată intradermic, spre deosebire, de asemenea, și de vaccinul BCG utilizat anterior în România, pentru care, indiferent de vârsta copiilor, doza recomandată era de 0,05 mg (0,1 ml din vaccinul reconstituit).
Informații suplimentare privind recomandările pentru profesioniștii din domeniul sănătății:
- Vaccinul BCG trebuie administrat de către personal instruit în tehnica intradermică.
- Vaccinul BCG trebuie administrat cu o seringă specială pentru tuberculină și un ac steril de calibrul 26 pentru fiecare injectare.
- Vaccinul trebuie injectat strict intradermic, în braț, cu alte cuvinte pe suprafața exterioară a brațului, deasupra inserției distale a mușchiului deltoid pe humerus (în partea superioară a brațului, la aproximativ o treime în jos față de umăr).
- La copiii cu vârsta sub un an, se vor administra intradermic 0,05 ml din vaccinul reconstituit, reprezentând jumătate din doza recomandată la celelalte grupe de vârstă.
- La celelalte grupe de vârstă (adulți, adolescenți și copii cu vârsta peste 12 luni), doza este de 0,1 ml, administrată, de asemenea, intradermic.
- Personalului medical i se solicită să informeze părinții cu privire la beneficiile și riscurile vaccinării cu vaccinul BCG și să distribuie părinților, înainte de vaccinare, un exemplar din Prospect.
- Mai multe informații despre vaccinul BCG VACCINE 0,05 mg/doză pulbere și solvent pentru suspensie injectabilă se pot găsi în Rezumatul Caracteristicilor Produsului și în Prospect (vezi Anexele 1 și 2).
Ocaliva (acid obeticolic): revocarea autorizației de punere pe piață în Uniunea Europeană (UE), din cauza neconfirmării beneficiului clinic
Compania ADVANZ PHARMA informează cu privire la următoarele:
- Studiul de confirmare de fază 3 (COBALT) 747-302 al Ocaliva la pacienții cu colangită biliară primitivă (CBP) nu a confirmat beneficiul clinic al medicamentului Ocaliva.
- În consecință, raportul beneficiu-risc al Ocaliva nu mai este favorabil, iar autorizația de punere pe piață în UE va fi revocată.
- Nu trebuie inițiat tratamentul cu Ocaliva la pacienți noi, în afara unui studiu clinic. Pentru pacienții aflați în prezent în tratament cu Ocaliva, trebuie luate în considerare opțiunile de tratament disponibile.
Acidul obeticolic a fost autorizat în Uniunea Europeană (UE) în decembrie 2016 pentru tratamentul colangitei biliare primitive (CBP), în combinație cu acidul ursodeoxicolic (UDCA), la pacienți adulți cu răspuns inadecvat la UDCA sau ca monoterapie la adulți care nu pot tolera UDCA.
Această autorizare inițială s-a bazat pe rezultatele unui studiu de fază 3, randomizat, dublu-orb, cu control placebo (POISE), care a demonstrat o reducere susținută semnificativă statistic a biomarkerului fosfatază alcalină (ALP). La momentul aprobării, persista incertitudinea cu privire la măsura în care modificările observate ale parametrilor de laborator respectivi se corelau cu rezultatele clinice hepatice.
Prin urmare, medicamentului i s-a acordat o autorizație de punere pe piață, cu condiția furnizării de date suplimentare din studiul COBALT pentru a confirma eficacitatea și siguranța medicamentului.
COBALT a fost un studiu multicentric de confirmare, dublu-orb, randomizat, cu control placebo, care a investigat beneficiul clinic asociat tratamentului cu Ocaliva la pacienții cu CBP care fie nu răspund, fie nu tolerează tratamentul cu UDCA, pe baza criteriilor finale clinice.
Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP) a încheiat o evaluare a medicamentului Ocaliva, luând în considerare rezultatele studiului COBALT, în contextul tuturor datelor disponibile.
Studiul COBALT, cu 67% din evenimentele planificate (un procent care nu este neglijabil), nu a demonstrat nicio diferență între tratamentele pentru criteriul final principal compus de deces, transplant hepatic sau decompensare hepatică pentru populația cu intenție de tratament (ITT): HR (hazard ratio) 1,01 (IÎ 95%: 0,68; 1,51), valoare p: 0,954. În subgrupul de pacienți cu CBP compensată, inclus în prezent în indicația autorizată, rezultatele au fost aproape identice în ambele brațe de tratament (21,3% față de 21,7% acid obeticolic și, respectiv, placebo, HR 0,98 [IÎ 95%: 0,58; 1,64]).
Astfel, studiul nu a reușit să demonstreze nicio eficacitate a tratamentului cu Ocaliva în rezultatele clinice relevante și în întregul spectru de pacienți cu CBP, inclusiv o subpopulație CBP în stadiu incipient și, prin urmare, nu a putut confirma beneficiul clinic al Ocaliva.
Datele de susținere a rezultatelor din lumea reală nu au fost considerate suficiente pentru a depăși rezultatele negative ale studiului COBALT.
În concluzie, întrucât beneficiul clinic nu a fost confirmat, CHMP a concluzionat că raportul beneficiu-risc al medicamentului Ocaliva nu mai este favorabil și că autorizația condiționată de punere pe piață va fi revocată în UE.
Nu trebuie inițiat tratamentul cu Ocalivala pacienți noi, în afara unui studiu clinic. Pentru pacienții aflați în prezent sub tratament cu Ocaliva, trebuie luate în considerare opțiunile de tratament disponibile.
Apel la raportarea de reacții adverse
Pentru fiecare dintre cele 3 atenționări emise profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să raporteze orice reacții adverse suspectate asociate cu utilizarea produselor, conform sistemului național de raportare spontană, utilizând sistemul electronic de raportare/formularul de raportare disponibil pe pagina web a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (www.anm.ro), la secțiunea Medicamente de uz uman/Raportează o reacție adversă.
Sursa:
- https://www.colegfarm.ro/comunicari-directe/comunicare-directa-catre-specialistii-din-domeniul-sanatatii-20240723
- https://www.colegfarm.ro/comunicari-directe/ocaliva-revocarea-autorizatiei-de-punere-pe-piata-ue-20240724
- https://www.colegfarm.ro/noutati/la-rubrica-comunicari-directe-catre-profesionistii-din-domeniul-sanatatii-s-a-publicat-comunicarea-cu-titlul-20240722