Ziua Internațională a Farmacistului este o sărbătoare înființată în anul 2000, la ințiativa International Pharmaceutical Federation.
Prin marcarea acestei zile, inițiatorii își propun să atragă atenția asupra celor mai importanți actori din domeniul farmaceutic, asupra modului în care aceștia ajută oamenii. Federația a încurajat de-a lungul anilor toți reprezentanții domeniului farmaceutic să celebreze această zi și să ajute la promovarea informațiilor despre această categorie profesională.
Un alt obiectiv important al acestei zile este conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, conștientizarea măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate.
Sărbătoare este un impuls pentru farmaciști, ca furnizori de asistență medicală și o recunoaștere a serviciilor lor neobosite pentru omenire.
În România erau 90 de farmacişti practicanţi la 100.000 de locuitori, în anul 2018, un număr similar cu cel din Marea Britanie şi superior celui înregistrat în ţări precum Polonia (77), Austria (72) şi Germania (66), potrivit Eurostat.
Potrivit acelorași date, cel mai mare număr de farmacişti înregistraţi la nivelul Uniunii Europene era în Malta (129 la 100.000 de locuitori), Belgia (125) Spania şi Italia (ambele cu 119 la 100.000 de locuitori). Urmează în ordine Franţa, Lituania, Cipru, Portugalia şi România.
În 2018, majoritatea statelor membre au raportat 50-110 de farmacişti la 100.000 de locuitori, deşi Olanda (21) este mult sub acest interval, potrivit Eurostat.