”Farmacia consolidează sistemele de sănătate” și ”Lăsați farmaciile să facă mai mult!”: acestea sunt principalele mesaje ale Zilei Mondiale a Farmacistului în acest an.
Într-un moment în care sistemele de sănătate din întreaga lume se reorganizează și se repoziționează după criza indusă la nivel mondial de pandemia produsă de Covid-19, este tot mai clar că e nevoie de schimbări și acțiuni urgente pentru ca serviciile de sănătate să fie capabile să răspundă nevoilor viitoare. Ziua Mondială a Farmacistului poate fi oportunitatea potrivită pentru a vorbi și a crește gradul de conștientizare cu privire la soluția inteligentă pe care implicarea mai mare a farmaciștilor în furnizarea de servicii de sănătate o poate aduce în sistemele de sănătate.
Tema propusă în acest an subliniază cât de importantă este legătura dintre serviciile de farmacie și sistemele de sănătate, dar și modul în care farmaciiile contribuie la îmbunătățirea eficacității generale și a eficienței furnizării asistenței medicale, în beneficiul oamenilor și al comunităților.
Farmacia este esențială pentru accesul la sănătate și asigură un lanț de aprovizionare sigur și utilizarea responsabilă a medicamentelor.
Rolul esențial al farmaciilor comunitare
Dacă vorbim despre farmacia comunitară, acesta consolidează în mod semnificativ asistența medicală și în foarte multe state din Europa au competențe precum furnizarea de servicii de consiliere, informare și educație, triaj, screening/testare și trimitere, alături de administrarea de vaccinuri, prescrierea de medicamente și reducerea polimedicației și urmărirea aderenței la tratament.
Cu toate acestea specialiștii remarcă că există o gamă largă de alte nevoi care pot fi satisfăcute de farmaciștii comunitari, ceea ce ar reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate și ar economisi timp pentru alte domenii ale sistemului de sănătate. În calitate de experți în medicamente, mai mulți farmaciști ar putea fi autorizați să prescrie și să inițieze medicamentație pentru anumite afecțiuni. Farmaciştii au toate abilităţile necesare pentru a gestiona pacienţii cu afecţiuni pe termen lung, bolnavii cronici cum ar fi cei afectați de diabet. Este evident că sunt necesari pași serioși în consolidarea rolului farmaciștilor în sistemele de sănătate din întreaga lume, dacă ne dorim să ajungem la momentul de a asigura acces la sănătate pentru toată lumea.
De aceeași părere este și Colegiul Farmaciștilor din România, care prin vocea președintelui Prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa transmite în comunicatul dedicat Zilei Mondiale a Farmacistului:
”Ceea ce consider însă că este important să evidențiez cu această ocazie, este faptul că la Conferința-dezbatere: Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc, primul eveniment dintr-o campanie cu tema: FARMACIST PENTRU SĂNĂTATE, care a avut loc în luna ianuarie a acestui an, s-a conturat o concluzie clară, pe care nimeni dintre noi nu o poate nega: farmacistul are nevoie de repoziționare în cadrul sistemului de sănătate românesc.
Este realitatea momentului pe care îl trăim, de la care trebuie pornit în toate demersurile viitoare de valorificare a profesiei. Știm deja că avem datoria să consolidăm contribuția pe care o aducem sistemului de sănătate; știm că trebuie să luptăm pentru a redobândi credibilitate și respect din partea autorităților, a celorlalți profesioniști din domeniul sănătății, a pacienților și nu în ultimul rând pentru a recâștiga respectul de sine. Să continuăm ce am început!”.
La mulți ani tuturor farmaciștilor!
Surse: FIP: https://www.fip.org/world-pharmacists-day
Colegiul Farmaciștilor din România: https://www.colegfarm.ro/userfiles/file/Mesajul%20dlui%20Prof%20DL%20cu%20ocazia%20Zilei%20Mondiale%20a%20Farmacistului.pdf