O inițiativă a companiei Johnson & Johnson România, organizată începând cu anul 2017, Hackathon4Health reunește experți din diferite sectoare, profesioniști în domeniul sănătății, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, ai autorităților, furnizori de servicii medicale și spitalicești, experți tehnici și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, studenți la medicină și la alte specializări, participanți care vor dezvolta soluții digitale inovatoare în decursul zilelor de concurs, în jurul temelor propuse.
Inovațiile dezvoltate în cadrul evenimentului au rolul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților din România și dezvoltarea ecosistemului digital național în domeniul sănătății. ,,Scopul acestui hackathon este dorința de a contribui la tot ce înseamnă digitalizare și transformare digitală în sănătate în România . Am dorit să oferim posibilități pentru dezvoltarea soluțiilor digitale, inovatoare utilizând aceasta platformă de colaborare, care reunește diverși actori din domeniul sănătății și al digitalizării.” menționează Georgiana Coșoveanu, Senior Manager Governmental and Corporate Affairs, The Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, în cadrul unui webinar dedicat inovației realizat în cadrul hackathons.ro.
Evoluția conceptelor, interesul crescut și temele abordate s-au schimbat treptat pe parcursul edițiilor. Dacă prin topicurile primei ediții de hackathon s-a încercat acoperirea nevoilor din perspectivele sănătății, prevenției, a ariilor terapeutice specifice, integrarea datelor, dar și satisfacția pacienților în timp real, ediția din 2021 are teme mai clare :
- Prevenţia şi tratamentul pacienţilor în specializările oncologie, hematologie, imunologie și scleroză multiplă;
- Sănătatea mintală şi îmbunătăţirea calităţii vieţii;
- Dispozitive medicale ale viitorului;
- Managementul și urmărirea pacientului de la diagnostic și tratament în timpul și după pandemia Covid-19,
Cea de-a 5-a ediție a Hackathon4Health, organizată de către Johnson & Johnson România în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) prin Centrul de Inovație și e-Health și cu cu Asociația Societății Studenților în Medicină din București, are loc între 22 și 24 octombrie 2021. Evenimentul va fi organizat în format digital iar înscrierile sunt deschise până la data de 20 octombrie.
Pe durata desfășurării hackathonului, participanții vor lucra în grupuri și vor beneficia de ajutorul și coordonarea unor mentori, experți și profesioniști din domeniul sănătății, academic, antreprenorial, IT&C, membrii ai asociațiilor de pacienți, precum și reprezentanți ai autorităților, care să îi vor ajuta pe participanți să își dezvolte ideile și să poate fi puse în practică.
În ultima zi, echipele își vor prezenta proiectele în fața juriului, care va desemna 3 proiecte câștigătoare. Anul acesta compania Johnson & Johnson va oferi câștigătorilor o finanțare pre-seed cu o valoare cumulată de 30.000 USD. De asemenea, echipele vor beneficia de sprijin în implementarea proiectului lor pe o perioadă de 6 luni, sub tutela companiei și a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) prin Centrul de Inovație și eHealth. Inovațiile din edițiile anterioare au fost deja lansate spre utilizare cu succes sau sunt într-o fază avansată de implementare.
În ediția din acest an, partenerii strategici ai proiectului sunt: Ambasada Statelor Unite ale Americii în România şi Camera de Comerţ Americană în România (AmCham Romania).
În fiecare an au fost proiecte care au avut continuitate și au dus la dezvoltarea de start-up-uri și la dezvoltarea soluțiilor digitale, însă din păcate nu toate pot avea acest parcurs. Dr. Ștefan Busnatu, Prodecan și Coordonatorul Centrului de Inovaţie și eHealth, UMFCD București, menționează faptul că a păstrat legătura cu membrii echipelor câștigătoare de la edițiile anterioare. “Pentru că vorbeam de importanța competențelor, în măsura în care au pierdut o parte din competențele care erau vitale în construirea proiectului, avem echipe care s-au dezbinat. Una din echipele câștigătoare a progresat destul de mult, a reușit să își finalizeze componenta de software iar în momentul actual sunt la componenta de hardware și practic sunt capabili să modeleze niște orteze având ca țintă susținerea recuperării ortopedice, recuperarea locomotorie a pacienților. Lucrurile merg într-o direcție bună și cred că mentorii, conexiunile care au fost realizate cu ajutorul partenerilor din proiect și susținerea financiară i-au ajutat în a-și dezvolta proiectul”.