Marcată în fiecare an în perioada 18-24 noiembrie, Săptămâna Mondială de Conștientizare a Antimicrobienelor (WAAW) are ca slogan „Antimicrobials: Handle with Care!”, subliniind faptul că medicamentele antimicrobiene, cum ar fi antibioticele, sunt o resursă prețioasă și ar trebui utilizate cu prudență.
Rezistența la antimicrobiene (AMR) este un fenomen natural, dar utilizarea abuzivă a antimicrobienelor la oameni și animale, precum și practicile precare de igienă și prevenirea și controlul infecțiilor în instituțiile medicale sau în lanțul alimentar accelerează procesul. Aceasta înseamnă că, în timp, infecțiile comune devin din ce în ce mai greu de tratat, deoarece antimicrobienele folosite pentru a le trata devin mai puțin eficiente.
De aceea, tema din acest an „Împreună prevenim rezistența la antimicrobiene!” solicită colaborarea intersectorială pentru a păstra eficacitatea acestor medicamente importante.
Pentru a reduce eficient RAM, toate sectoarele trebuie să utilizeze antimicrobienele cu prudență și să adopte alte măsuri preventive. Următoarele acțiuni pot ajuta la reducerea nevoii de antimicrobiene și la minimizarea apariției RAM:
- consolidarea prevenirii și controlului infecțiilor în unitățile sanitare, ferme și spații din industria alimentară;
- îmbunătățirea supravegherii infecțiilor rezistente la antimicrobiene;
- asigurarea accesului la apă curată, canalizare, igienă și vaccinuri;
- utilizarea antimicrobienelor numai atunci când sunt prescrise de un profesionist certificat din domeniul sănătății și administrarea antibioticelor animalelor numai sub supraveghere veterinară;
- implementarea celor mai bune practici în producția alimentară și agricolă;
- asigurarea unei gestionări adecvate a deșeurilor.
Rezistența antimicrobiană (AMR) apare atunci când bacteriile, virușii, ciupercile și paraziții se modifică în timp și nu mai răspund la medicamente, făcând infecțiile mai greu de tratat și crescând riscul de răspândire a bolii, precum și progresul spre o formă severă a bolii sau decesul. Ca urmare a rezistenței la medicamente, antibioticele și alte medicamente antimicrobiene devin ineficiente, iar infecțiile devin din ce în ce mai dificil sau imposibil de tratat.
Cercetătorii au estimat în anul 2019, 1.3 milioane de decese au fost direct atribuite rezistenței la antimicrobiene.
În mai 2015, în cadrul celei de-a 68-a Adunări Mondiale a Sănătății, a fost aprobat un plan de acțiune global pentru abordarea problemei în creștere a rezistenței la antibiotice și alte medicamente antimicrobiene. Unul dintre obiectivele cheie ale planului este îmbunătățirea gradului de conștientizare și înțelegerea RAM prin intermediul unei comunicări eficiente și educație.
Sursă: www.who.int