Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea a anunţat că a sesizat organele de cercetare penală în cazul mai multor farmacii din judeţ care, în urma controalelor efectuate în vară, au fost descoperite că au eliberat sute de reţete compensate şi gratuite utilizând datele unor persoane decedate.

„La nivelul unui număr de 17 farmacii din judeţul Vâlcea au fost constatate cu prilejul controalelor operative efectuate în trimestrul III 2022, o serie de evidenţe de fapt din care a rezultat eliberarea de medicamente de către aceste farmacii, prin împuterniciţi care au ridicat medicamentele în numele beneficiarilor prescripţiilor medicale, completând componenta „Eliberare” a prescripţiilor medicale prin utilizarea datelor unor persoane decedate. Din perspectiva aspectelor constatate şi înaintate de către echipele de control, în calitate de director general şi reprezentant legal al Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea, am obligaţia legală de a efectua demersul de sesizare a organelor competente de cercetare”, a declarat directorul CAS Vâlcea, Alin Voiculeţ, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deşi nu a dorit să intre în detalii, în prezent cercetările fiind în derulare, directorul CAS Vâlcea a precizat că ancheta nu se va extinde la medicii care au eliberat respectivele prescripţiile medicale, ci va viza doar farmaciile unde au fost constate astfel de situaţii, la una dintre acestea fiind descoperite şi 600 de reţete eliberate în acest fel.

„Prescripţia medicală este eliberată corect de către medici, pe un CNP corect al unei persoane care nu este decedată. Cine a ajuns să ridice medicamentele este însă o altă persoană, un împuternicit, care, de asemenea, trebuie să completeze datele pe prescripţie, iar acele date sunt ale unor persoane decedate, completate cu mâna şi, mai rău, sunt şi semnate”, a mai spus directorul CAS Vâlcea.

Voiculeţ a adăugat că a mai sesizat organele de cercetare şi în cazul unui medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, care ar fi eliberat cu încălcarea reglementărilor legale concedii medicale pentru opt angajaţi ai unităţii spitaliceşti cărora le încetase contractul individual de muncă.

„Am demarat această misiune de control, întrucât mi s-a comunicat de către compartimentul de specialitate al CAS Vâlcea existenţa unui număr mult mai mare de cereri de preluare în plată a indemnizaţiilor de concediu medical, faţă de numărul de solicitări lunare anterioare, care nu depăşeau în medie 1-2 solicitări/lună. Pe scurt, misiunea de control derulată a constatat faptul că, un medic din cadrul structurii UPU a SJU Vâlcea a eludat reglementările legale în vigoare şi a modificat codurile de diagnostic iniţiale, pe care le consemnase în certificatele de concediu medical acordate unor paciente, cu scopul ca aceste coduri de diagnostic să corespundă cu cele consemnate şi stabilite ulterior de către alţi medici, efectul juridic produs constând în preluarea în plată de către CAS Vâlcea a indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical”, a mai spus directorul CAS Vâlcea. AGERPRES